Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде в България има торфища?

14 октомври 2023, 16:00 часа
Реклама

Какво е торф?

Реклама

Торф се получава при бавно и постепенно натрупване на разложена растителност. Този процес протича на места с висока влажност и липса на въздух - блата и мочурища. От векове хората използват торф заради антибактериалните му свойства. В миналото моряците често вземали със себе си торфищна вода за дългите си пътувания, защото тя оставала прясна за много по-дълго време от обикновената. 

Какво е торфище?

Местата с висока влажност и отсъствие на въздух, където се получава торф, се наричат торфища. Върху тях растат много специфични растения заради силната киселинност и липсата на хранителни вещества. Може да се каже, че торфището е част от дългия път на превръщането на езерото в гора. Това може да стане по два начина. При единия начин повърхността на езерото обраства напълно със сфагнови мъхове, а при втория мъховете завземат сухоземен участък и пречат на оттичането на водите. С течение на времето и в двата вида торфища се натрупва голямо количество торф.

Повърхността на торфището наподобява “жив килим” от мъх, който се състои от два слоя - плитък повърхностен слой, през който водата тече сравнително бързо и плътен аморфен слой от торф, наречен калотерм.

Най-голямото находище на критично застрашения Блатен плаун е стабилно   

Торфища в България

Торфищата в България заемат общо площ от 800-900 ха, около 0,1% от територията на страната, най-вече в субалпийския и алпийския пояс на Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и Западни Родопи.

71% от торфищата се намират в национални и природни паркове.
97% от торфищата се намират в зони от Натура 2000.
(Натура 2000 е мрежа от защитени зони в Европа, създадени в съответствие с Директивата за природните местообитания от 1992 г.).
Често торфищата в България се развиват за сметка на циркусните езера, които са подложени на процеси на заблатяване. 

Растително разнообразие на торфищата в България:
* над 200 вида семенни и спорови растения
* над 120 вида мъхове

Този тип местообитание обхваща планинските езера, в които е започнало обрастване с водна растителност и натрупване на торф. Такива са Скакавишките езера, езерата в гората под хижа “Скакавица” (Белички мочури), временни басейни в района на троговите долини на Седемте езера и Чанакгьолски езера в Северозападна Рила, част от езерата в Поповската трогова долина в Пирин, Чаирски и Смолянски езера в Родопите.

Тези, които искат да научат нещо повече за торфища на място, могат да посетят Торфищната информацияонна алея Витоша и екопътека “Очарованието на торфищата” в Белица.

Торфищна информационна алея "Витоша"

Намира се на около 1 км от местността “Ветровала”. Тук може да научите повече за значението на торфищата. Алеята е създадена, тъй като на територията на природен парк “Витоша” е резерватът “Торфено бранище”, който опазва най-значителния за България комплекс от високопланински торфища.

Екопътека “Очарованието на торфищата”

Ако искате да научите повече за торфищата в България, имате възможност да преминете “Очарованието на торфищата “ - екопътека в района на община Белица. Започва от планинския курортен комплекс “Семково” на около 1700 м надморска височина и завършва в местността Сухото езеро. Ако нагазите в торфището (може да го правите, но изключително внимателно) ще усетите под краката си нестабилна основа, все едно хидете по много мек килим от мъх. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес