Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде се намира Бангладеш

25 януари 2024, 14:24 часа

Бангладеш, официално наречена Народна република Бангладеш, е страна с богата история и удивителна природа, разположена в Азия. Страната се намира на брега на Бенгалския залив от Индийския океан и граничи с Индия и Мианмар. 

География и история

Бангладеш заема площ от 144 193 квадратни километра, от които 134 099 квадратни километра са суша, а 10 094 квадратни километра са вода. Столицата на страната е град Дака. Бангладеш е известна със своето уникално географско разпределение, като основната част от територията е образувана от низина, съставена от делтата на реките Ганг, Брахмапутра и Мегхна.

САЩ обвини Бангладеш, че не са провели свободни и честни избори

Историята на Бангладеш е тясно свързана с тази на Бенгал и обхваща хилядолетия от древността до днес. От първите заселници до влиянието на различни цивилизации, този регион е преживял разнообразни етапи на развитие.

Бангладеш

Население и култура

Бангладеш е дом на около 134,420,000 души с разнообразен етнически състав. Бенгалци съставляват 97,6% от населението, следвани от бихарци, малки планински народи и други етнически групи. Страната е известна със своя мултиетнически и мултирелигиозен характер, като мюсюлмани, индуисти, будисти, християни и други съжителстват в хармония.

Икономика и промишленост

Бангладеш е аграрна страна, където 64% от населението са заети в селското стопанство. Производство на ориз, пшеница, захарна тръстика, текстилни и шивашки изделия са сред основните икономически дейности. Държавата разполага и със значителни резерви от природен газ и експлоатация на нефтови находища.

Бойкот на изборите в Бангладеш (ВИДЕО)

Градове и туризъм

Столицата Дака, разположена на брега на река Буриганга, е културен и икономически център. Други важни градове включват Читагонг и Кхулна. Въпреки туристическият потенциал, туризмът в Бангладеш се развива бавно, с около 110 000 посетители годишно. Несъмнено, обаче, страната привлича тези, които се стремят да открият красотата на природата и богатото културно наследство.

Бангладеш, със своята богата история и уникална география, заслужава внимание и интерес. От прекрасните низини до планинските хълмове, тази държава предлага разнообразие и вълнуващ опит за тези, които я посещават. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес