Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде е роден Александър Македонски

03 октомври 2024, 20:30 часа

Александър Велики и един от най-прочутите пълководци в световната история. Син на македонски цар, той е ученик на Аристотел, чийто ум цени високо. След като баща му Филип II Македонски умира, 19-годишният Александър наследява трона. През следващите 13 години до смъртта си на 32-годишна възраст Александър създава една от най-великите империи в историята - от Египет на юг до Афганистан и Индия на изток.

Къде е роден Александър Македонски?
Александър III Македонски е роден в шести ден на месец хекатомбеон по старогръцкия календар през 356 г.пр.н.е. от цар Филип Македонски и съпругата му Олимпиада. Предполага се, че тази дата съответства на 20 юли в Григорианския календар, а годината е 356 г.пр.н.е. Бъдещият завоевател на света е роден в град Пела, столицата на Македонското царство. По традициите на древните гърци, родът на бъдещия цар произхожда от героя Херакъл, от който род е и първият цар на древната държава на македонците.
Още от ранно детство Александър се подготвя за бъдещ владетел. Негови учители са Леонид, Лизимах и Аристотел, от когото получава високо образование по гръцки модел.

Едва 16-годишен Александър изпълнява ролята си на цар в Македония, докато баща му предприема обсада на Византион и му се налага да потушава въстание, вдигнато от племето меди. Две години по-късно той вече е начело на част от македонската войска по време на битка и доказва смелост и умения за пълководец.
Отношенията между Александър и баща му се влошават след петата женитба на Филип II и спорове за наследството на трона. Двамата се помиряват покрай сватбата на една от сестрите на Александър - Клеопатра и той се завръща в Пела за събитието. По време на сватбените тържества Филип II е убит от заговорници. За трона претендират още няколко родственици на Филип, но македонската армия обявява Александър за цар на македонците. Той е само на 20 години. 

Още: Лекар: Западнонилската треска не може да създаде пандемия

Пела
Пела е село в префектура Пела, разположено до мястото на едноименния древен град, който е бил столица на Македонското царство. Площта на селото е 3 кв.км, а населението му е около 2400 жители. Още през 1957 г. тук започват разкопки, които разкриват част от град, създаден от семейство Македонски. Градът има характерните за древногръцката архитектура колони, фрески - по стенните огради на къщите с вътрешен двор, репродукции на известни гръцки картини, направени от мозайка от дребни камъни - едната показва грифон, който напада елен, а другата представя Дионис, който язди леопард. Тук се намират и храмовете на Афродита, Деметра и Цибела.
Останките от древния град се намират в местността “Градище” при старото българско село Постол, прекръстено след 1926 г. на Пела, на 40 км северозападно от Солун.
През 1957 г. античният град е обявен за паметник на културата, а през 2009 г тук отваря врати Пелският археологически музей.

В Пела са родени още
* Аристон Пелски - пълководец на Древна Македония от 4-ти в.пр.н.е.
* Архон Пелски - древномакедонски военачалник
* Филип II Македонски - баща на Александър Велики
* Посидип Пелски - древногръцки поет.

Много е изписано за легендарния живот на Александър Велики и неговите завоевания. Тук ще ви представим няколко любопитни факта за него.

* За 15 години Александър Велики никога не е губи битка
Военните тактики и стратегии на владетеля все още се изучават във военните академии по света днес. От първата си победа на 18 години, Александър придобива репутация на военен лидер, който води хората си с впечатляваща скорост, позволявайки на по-малки сили да достигнат и да разбият вражеските линии преди враговете му да са готови. 

* Александър кръщава над 70 града на себе си, а един - на коня си
Александър Велики отбелязва своите завоевания, като основава десетки градове, които нарича на себе си. Най-известният от тях, основан на устието на река Нил през 331 г.пр.н.е., днес е вторият по големина град в Египет - Александрия. Други градове с това име (Александрия) проследяват пътя на неговите армии през днешните държави Турция, Иран, Афганистан, Таджикистан и Пакистан. Близо до мястото на битката при река Хидасп - най-важната победа в индийската му кампания - Александър основава град Буцефала (днешен Пакистан), кръстен на любимия му кон, смъртоносно ранен в битката.

Още: Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел?

* Влюбва се в жена си Роксана от пръв поглед
Владетелят се влюбва от пръв поглед в съпругата си Роксана - дъщеря на бактрийския владетел. Тя го придружава в похода му до Индия, през Гедрозийската пустиня и обратно в Месопотамия. Остава неговата пръва съпруга и царица на неговото царство и след масовата сватба в Суза, когато Александър се жени за още две жени. Само тя, в напреднала бременност, имала право да присъства на смъртта му във Вавилон.   

* Страда от айлурофобия
Знаете ли какво е общото между Александър Велики, Чингис хан и Неполеон? И тримата страдат от айлурофобия - страх от котки.

* Любимата му книга е “Илиада” на Омир
Като се има предвид неговото знаменито потекло и високо образование, не е изненадващо, че Александър е бил запален читател на великите класики. Особено много обичал произведенията на Омир - “Илиада” и “Одисея”. Според гръцкия биограф Плутарх, Александър носел екземпляр от “Илиада” навсякъде. Според Плутарх за Александър Велики книгата е “перфектно преносимо съкровище на всички военни добродетели и знания”.

* Причината за смъртта на Александър остава една от най-големите мистерии на древния свят
През 323 г. пр.н.е. Александър Велики се разболява, след като на пир изпива купа с вино. Две седмици по-късно 32-годишният владетел е мъртъв. Като се има предвид, че бащата на Александър е убит от собствения му охранител, подозрението пада върху хората около Александър. В днешно време медицинските експерти предполагат като вероятни причини заразата от малария, белодробна инфекция, чернодробна недостатъчност или коремен тиф, като причини за смъртта на Александър.

Намериха 1800-годишен минипортрет на Александър Велики в поле в Дания

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес