Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника

1642
Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника
Снимка: iStock/Guliver

Хладилникът е един от най-важните уреди в домакинството, който ни помага да съхраняваме храната свежа и безопасна. Но знаете ли къде в хладилника е най-студено? Отговорът на този въпрос може да бъде изненадващо сложен и зависи от конструкцията на самия хладилник.

Как се разпределя температурата в хладилника?

За да разберем къде е най-студеното място в хладилника, трябва да разгледаме конструкцията и начина на работа на различните модели. В хладилниците с едно отделение, замразяващата камера обикновено е разположена в горната част. Студеният въздух циркулира и поддържа определена температура, като най-студеното място е на рафта под замразяващата камера. Тук температурата е близка до нулата, тъй като изпарителят е разположен близо и студените въздушни потоци отнемат топлината от съседните рафтове.

Защо всяка домакиня започна да държи гъба за чинии в хладилника си?

Двойно-съставни хладилници

В двойно-съставните хладилници, които имат отделни отделения за хладилника и фризера, най-студеното място е близо до задната стена. Това е така, защото студеният въздух се разпределя с помощта на вентилатори. В тези модели често се намира и нулева зона, разположена на най-ниското ниво, където температурата е около 0°C. Тази зона е идеална за съхранение на продукти, които изискват по-ниска температура, като месо и риба.

хладилник

Влияние на рафтовете и продуктите

Температурата в хладилника може да варира в зависимост от материала на рафтовете и количеството на съхраняваните продукти. Решетъчните рафтове позволяват по-добра циркулация на въздуха, докато стъклените и пластмасовите рафтове действат като прегради и могат да задържат топлината. Натовареността на рафтовете също играе роля – колкото повече продукти има в хладилника, толкова по-трудно е за студения въздух да циркулира, което може да доведе до неравномерно разпределение на температурата.

Най-топлото място в хладилника

За разлика от най-студеното място, където отговорът зависи от модела на хладилника, най-топлото място е ясно – това са рафтовете на вратите. Тук температурата е по-висока, тъй като тези рафтове са най-отдалечени от студените въздушни потоци и често се отварят и затварят, което позволява на топлия въздух да навлиза.

Какво да не правим с хладилника

Съвети за оптимално съхранение

  • Плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват отделно, при температура около 7-8°C.
  • Млечните продукти и яйцата е добре да се поставят на средния рафт, където температурата е между 3 и 6°C.
  • Консервираните храни и продукти, които не изискват много студ, могат да се съхраняват на горния рафт при температура 7-9°C.

Разпределението на температурата в хладилника може да бъде различно в зависимост от модела и конструкцията му. Знаейки къде са най-студените и най-топлите места в хладилника, можете да оптимизирате съхранението на различните видове храни и да запазите тяхната свежест и вкус по-дълго време. Независимо от модела на вашия хладилник, следването на тези съвети ще ви помогне да се възползвате максимално от капацитета му и да поддържате храната си в идеално състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com