Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво привлича гръмотевиците

22 април 2024, 17:23 часа
Реклама

Мълниите несъмнено са едно от най-впечатляващите явления на природата, които нашата планета предлага. Според данни на НАСА, всеки ден се раждат десетки хиляди мълнии, които разиграват своето електрическо шоу над нашите глави. Но какво наистина привлича тези електрически заряди към определени места върху Земята?

Мистериозното привличане на мълниите

Според учените, мълниите се образуват вследствие на електростатичните заряди в атмосферата, които се натрупват и се освобождават във вид на електрически разряд. Но защо някои места са по-голяма мишена за тези електрически удари от други?

Достатъчно е да направите само ТОВА, ако искате да се предпазите от гръмотевичните бури

Изследванията показват, че мълниите се привличат от високи точки в релефа, като дървета и планини, които стават най-честите цели на гръмотевични бурни. Важно е да се отбележи, че дърветата с висока влажност са по-вероятна "жертва" на мълниите, което ги прави особено уязвими по време на бурни времена.

мълния

Гръмотевиците по света

Интересно е, че мълниите не се разпределят равномерно по глобуса. Напротив, те предпочитат определени региони. Например, Африка се явява "най-мълниеносният" континент, като има около 300 места, където мълниите падат почти постоянно. Също така, скалите на планините Митумба в Конго и планините на Камерун са сред най-предпочитаните от мълниите места.

Какво никога да не правим при гръмотевична буря

Как да се предпазим?

Въпреки че мълниите могат да бъдат впечатляващи, те също така са и доста опасни. Ето защо е важно да знаем как да се предпазим от тях. Ето някои съвети:

  • Ако се намирате на открито поле или край вода, легнете на земята, за да намалите риска от удар.
  • В градовете стойте по-близо до стените на сградите и не използвайте чадъри по време на буря.
  • Ако сте на открито пространство, избягвайте велосипедите и мотоциклетите, и се отдалечете от тях.
  • В планината се спуснете в падина и се притиснете към земята.

Мълниите са не само изумителни природни явления, но и потенциално опасни. Изучаването на техните предпочитани места и методи за предпазване може да ни помогне да се предпазим по-ефективно от тях.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес