Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, че грейпфрутът може да бъде опасен?

02 април 2022, 13:50 часа

Грейпфрутът определено е добре познат плод. Той е любимец на повечето режими за спазване на диета и като цяло се предпочита от спортуващите, тъй като се смята, че ускорява горенето на мазнините. Освен това, снабдява организма с витамини, има антибактериално и противогъбично действие.

Грейпфрутът обаче е несъвместим с широк кръг от медикаменти, предупреждават от MAYOCLINIC. Например, жените, които пият противозачатъчни, но приемат сок от грейпфрут, могат да се окажат бременни. Тези пък, които приемат антидепресанти или други лекарства за овладяване на депресия, тревожност и т.н. – могат да усетят засилване на симптомите и дори да се чувстват по-зле отколкото в началото. Несъвместимостта обаче не спира до тук. Лекарите се опасяват, че концентрацията на сърдечно-съдовите лекарства и може да има фатални последици. Ситуацията е толкова сериозно, че американската администрация по храните и лекарствата иска да се направи тест за съвместимост на всички подобни препарати.

За какво е полезен грейпфрутът?

Безспорно този плод е полезен, както и останалите плодове. Съдържа малко количество калории, но и много витамини. Една чаша от сока ще ви зареди с желязо, фосфор и калций, без да дразни стомаха ви. Полезен е за хората, които редовно се срещат с проблема на разстроения стомах.

Противно на това, което споменахме за сърдечно-съдовите лекарства, грейпфрутът безспорно е полезен за сърцето, като обновява червените кръвни телца. Също така, той намалява холестерола, а и подобрява съня. Притежава нисък гликемичен индекс и това го прави подходящ, не само за различни диети, но и за хората, които страдат от диабет. Смята се, че е и натурален антибиотик.

Тъй като е много полезен плод, не трябва да се лишавате от него. Можете да го консумирате веднъж седмично, а ако приемате лекарства – то го съгласувайте с лекаря си. Няма да бъде съвместим с медикаменти, които понижават холестерола, кръвното налягане, антидепресанти, антиалергични, виагра, противозачатъчни и техните аналози.

Най-страшният сценарии да се стигне до остро увреждане на мускулите или пък бъбречна недостатъчност, което само по себе си е достатъчно сериозно заболяване. Плодът може да се използва и за лечение, така че опитайте се да замените медикаментите с него постепенно. Разбира се, това отново трябва да бъде консултирано с лекаря ви, тъй като това решение не е приложимо във всички ситуации.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес