Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице?

20 октомври 2024, 07:00 часа

Като най-големият орган в тялото кожата и нейното здраве оказват влияние върху общото здравословно състояние. В настоящия век обаче, а и хилядолетия по-рано, на кожата не се гледа само като на орган, от чието здраве зависи общото благополучие. Съвременните разбирания за красота изискват кожата да бъде здрава, млада, без бръчки, петна и фини линии до възможно най-късна възраст, като за целта дамите, а нерядко и господата, се подлагат на по-малко или повече рисковани инвазивни намеси на естетичната хирургия, за да поддържат кожата опъната и гладка, такава, каквато е била преди години – по времето на младостта. Освен на инванзивните методи се залага и разчита и на козметични продукти, създадени, за да съхранят младостта на кожата, като сред тях се отличават продуктите, съдържащи естествени масла. Едно от тези масла, познати днес и популярни сред дамите в Италия – зехтинът има стара история в грижата за кожата и е използвано още в древен Египет и Гърция. В какво се състои тайната на зехтина като средство за грижа за кожата и защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице?

Зехтинът – стражът за кожата против старостта

Ако познавате изключителните качества на зехтина и ползата му за съхраняване на младостта, еластичността и красотата на кожата, няма да се колебаете защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице. През вековете зехтинът е ключова съставка в средиземноморските процедури за красота, а съвременната козметична индустрия не пропуска да добави зехтина в съставките за продуктите си. Това е особено валидно за Италия, където модерни брандове следват тенденциите от преди хилядолетия и използват силата на зехтина да съхранява младостта на кожата, съчетавайки традициите с авангардна наука. Много са италианските марки за бяла козметика за грижа за кожата, които създават новаторски и ефективни продукти на базата на зехтин. Това обаче все още не отговаря на въпроса защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице, щом са налични достатъчно брандове на местна почва, които влагат зехтин в козметиката си.

Още: Как да разберете дали кремът против бръчки не е подходящ за вашата кожа?

Защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице?

За ползите от консумацията на зехтин и употребата му като средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания и рак се знае много. Не са тайна и полезните въздействия на зехтина, прилаган върху кожата. Клеопатра е използвала мляко и зехтин в своя режим за красота, тоест маслото е познато с пълноценното си въздействие върху кожата много преди съвременната козметична индустрия да го използва като активна съставка за продуктите си. При това в древен Египет, Гърция и Рим са използвали, очаквано, зехтина в чист вид, а не като съставка в продукт за кожата. Това обяснява защо някои дами и днес предпочитат зехтина чист, а не като част от козметични продукти – ползите му са изпитани през хилядолетията и доказани от съвременната наука. Други причини за употребата на зехтин вместо крем върху кожата могат да включват:

  • По-ниската цена на зехтина в сравнение  с цената на козметични продукти, съдържащи зехтин.
  • По-високата концентрация на полезни вещества в чистия зехтин в сравнение с тази в продуктите със зехтин.
  • Традиция, започнала хилядолетия назад и свързана с употребата на зехтина в Италия в римските бани като почистващо и овлажняващо средство. Особено популярен е бил зехтинът сред богатите дами, които смесвали ценното масло с ароматни цветя и билки и забърквали отвара за красота, особено благоприятно въздействаща при суха кожа и коса.
  • Липса на химия в зехтина, което не може да се каже за много от козметичните продукти.
  • Пълноценен продукт е, съдържащ мощни антиоксиданти, които преустановяват действието на свободните радикали, нанасящи сериозни щети върху кожата, щедро количество витамини, сред които се открояват витамините Е и К, сквален и незаменими омега мастни киселини. Подобно ценно съдържание и то във високи дози трудно се открива и в най-добрата козметика, защото реално тя съдържа само част зехтин, примесен с други съставки. Зехтинът овлажнява, защитава кожата, подмладява я, благотворно въздейства и при възпалителни процеси, което още веднъж обяснява защо в Италия ползват зехтин вместо крем за лице.

 

Още: 8 грешки в грижата за косата, които я превръщат в слама (и как да ги избягвате)

Рискове от употребата на зехтин върху кожата на лицето

Имайте предвид, че дерматолозите не са почитатели на употребата на зехтин върху лицето вместо крем и съветват да се избират кремове, съдържащи зехтин, ако желаете да се възползвате от удивителните му качества и ползи. Те подчертават, че зехтинът за готвене не е преработен така, че да е идеален за кожата, както и че води до образуване на черни точки и запушване на порите, използван в чист вид – от бутилката за готвене, поради което препоръчват да се използва козметика със зехтин, а не този от хранителния магазин.

източник: https://beautythinkers.com/en/journal/unlock-the-power-of-olive-oil-for-your-skin-with-beauty-thinkers/

Лесни ритуали за блестяща кожа без допълнителни усилия

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес