Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в Индия е толкова важно да има тоалетна в дома на младоженеца?

28 май 2024, 09:16 часа

В репортаж се посочва, че 19-годишната Приянка Бхарти е избягала от новия си годеник, защото той нямал тоалетна вкъщи. Звучи странно, но това е факт. В тази страна проблемът с тоалетните наистина е наболял. Не във всеки апартамент има тоалетна.

Местните издания цитират странна статистика: броят на хората, които ползват услугите на мобилните оператори, е 75 процента, а тези, които имат тоалетни - 50 процента. Ако в апартамента няма тоалетна, хората започват да използват обществени.

Само че и тук има проблем. Всички те са предимно мъже. Има много малко женски тоалетни. В мрежата имаше няколко снимки, на които се виждаха "женски тоалетни" на улицата. На тези снимки се забелязваше, че тоалетните просто стоят на улицата - около тях няма кабинки. А за тоалетна хартия, бидета или мивки - и дума не може да става.

Тогава индийските власти решават да се справят с този проблем по необичаен начин. Как точно? Ще ви разкажем в нашата статия.

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

Женитба с тоалетна

В Индия младото семейство, което има тоалетна в къщата, вече има право на парична премия. Не са много пари, но за младоженците те очевидно не са излишни. За да получи такъв бонус, младоженецът трябва да си направи селфи в дома, където ще доведе булката си, с тоалетната.

Такава програма се нарича "сватбен тоалет". Тя се прилага от 2013 г. насам. В някои щати дори има забрана за сключване на брак, ако в къщата няма тоалетна. Така, когато селфи с тоалетната не бъде изпратено на социалните служби в рамките на 30 дни след сватбата, младоженците могат и да се разведат. Това по-често се случвало по настояване на родителите на булката.

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Важни аргументи

Защо е толкова важно да има тоалетна в дома на младоженеца? Първо, това е даденост на цивилизацията и за мнозина е въпрос на естественост. Второ, обществените тоалетни в Индия не са добре поддържани и жените често се заразяват с инфекциозни болести в тях. Трето, тъй като тези тоалетни често са открити, жените могат да бъдат нападнати от хулигани.

Всъщност преди въвеждането на паричните премии за младите семейства горепосочените причини не са вълнували никого. След въвеждането на премията ситуацията се промени. Понякога семейството на младоженеца може дори да си направи труда да украси тоалетната преди сватбата. Това изглежда красиво на снимката и изглежда необичайно като цяло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес