Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо много хора имат главоболие дори от малко алкохол

18 октомври 2024, 19:00 часа

Каква е причината за главоболие при някои хора след консумация на алкохол? Чувствителността към специфични съставки в алкохола, телесното тегло или генетични фактори?
Има хора, които страдат от главоболие или мигрена, след като пият алкохол. В някои случаи алкохолът може да е причина за главоболието, но от значение са и други фактори. В следващите редове ще се опитаме да представим връзката между алкохола и главоболието, както и защо някои хора страдат от главоболие дори от едно малко питие. Ще разгледаме също и видовете главоболие, които се определят и от вида алкохол, който се консумира.

Алкохолът предизвиква ли главоболие?
Проучване от 2016 г. показва, че алкохолът предизвиква мигрена при 10% от участниците. Друго проучване от 2020 г. показва, че 95% от участниците се оплакват от главоболие, което се появява след консумация на алкохол. Макар съществуват някои изследвания за възможните причини, поради които алкохолът причинява главоболие, авторите все още не са доказали окончателната връзка между тях.

Чувствителност към специфични съставки в алкохола
Алкохолните напитки съдържат компонент, известен като етанол. Етанолът увеличава размера на кръвоносните съдове в тялото. Освен това, може да причини пристъпи на мигрена при някои хора, особено тези, които са склонни към мигрена и главоболие и без консумация на алкохол.
Други съединения в алкохола - конгенери - също могат да причинят мигрена. Някои алкохолни напитки, особено червеното вино, съдържат хистамин, който причинява съдово главоболие.

Пол и телесно тегло
Проучване от 2020 г. показва, че жените са по-склонни да страдат от махмурлук, проблеми с паметта и заболявания на черния дроб след консумаци на алкохол. Много са факторите, които имат отношение към този феномен. Например, жените тежат по-малко от мъжете. Хора с по-ниско телесно тегло не могат да усвояват същото количество алкохол както тези с по-голямо тегло. В резултат на това, концентрацията на алкохол в кръвта при жените обикновено е по-висока, поради което е по-вероятно те да страдат от махмурлук и главоболие по-често от мъжете.

Дехидратация
Консумацията на алкохол е причина бъбреците да отделят повече течности, което води до по-често уриниране и дехидратация. Дехидратацията, от своя страна, причинява главоболие дори след малко количество алкохол. Приемането на повече вода по време и след консумация на алкохол може да намали вероятността от главоболие.

Видове главоболие
Хора, които са диагностицирани със специфичен тип главоболие, са по-склонни да развият същия тип главоболие след консумация на алкохол.
Алкохолът предизвиква както мигрена, така и клъстерно главоболие. Въпреки това, все още не е ясно точно кой вид алкохол предизвиква тези състояния.

Клъстерно главоболие
Този тип главоболие е сравнително по-рядко. Може да включва:
* пронизваща болка
* запушен нос
* подуване на лицето или челото.
Тази болка може да продължи от 15 минути до 3 часа.
Проучване от 2021 г. свързва начина на живот с алкохолната консумация и тютюнопушенето с клъстерното главоболие.

Мигрена
Мигрената е по-често срещан тип главоболие, което засяга около 12% от хората в САЩ. Обикновено започва бавно и може рязко да се влоши, ако не се лекува. Характеризира се с пулсираща болка, която обикновено се появява от едната страна на главата. Може да продължи от няколко часа до няколко дни. Проявява се също с гадене или повръщане и чувствителност към силен шум. Човек може да получи мигрена след консумация на алкохол, ако е склонен към такава. Обикновено се появява между 30 минути и 3 часа след пиене.

Добавки в различните видове алкохол
Много и различни са факторите, които оказват влияние върху махмурлука след пиене. Напитките, които съдържат по-висок % алкохол и конгенерите, увеличаватвероятността за поява наглавоболие. Като цяло прозрачните напитки съдържат по-малко конгенери, отколкото по-тъмните. Алкохолът в кръвта се увеличава по-бързо с твърд алкохол отколкото с бира. Например, ако човек пие твърд алкохол, а не бира, ще усети ефекта по-бързо.

Ето какво е съдържанието на алкохол в най-популярните напитки:
* ром, джин, водка, уиски - 40%
* бренди, коняк - 40%
* ликьори - 24%
* подсилено вино - 17%
* вино - 12%
* твърд селтер - 7%
* бира - 5%.

Още: Как да си помогнете, ако имате главоболие заради времето?

Съдържание на конгенери  в най-популярните напитки:
* бренди - високо
* червено вино - високо
* ром - високо
* уиски- високо
* джин - ниско
* водка - ниско
* бяло вино - ниско..
Проучване от 2019 г. разкрива, че алкохолните напитки, особено червеното вино, са основен причинител за поява на мигрена при хора,склонни към такава. Същото проучване, обаче, предполага, че алкохолът може да не е единственият отключващ фактор за това.


Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/alcohol-headache-after-one-drink#types-of-alcohol

5-те най-добри начина да се отървете бързо от главоболието

Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес