Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо французойките не пълнеят - разберете тайната им

27 април 2022, 17:35 часа

Париж съблазнява, омайва и опиянява. Да се ​​влюбиш в Париж, е банално, да не се влюбиш, е най-малкото странно. Изходът е да изхвърлите с любов събраната колекция от стереотипи за този вълшебен град и просто да се насладите на това, което виждате. Но не е толкова лесно да забравим за стереотипите, един от които са французойките.

Французите са особен народ, надарен с толкова много особени качества, че за тях може да се говори много дълго и да се разгадават тайните им. Ако пък се възхищавате на французойките и се питате:

Защо французойките не пълнеят?

Най-силното предимство на тази нация е способността да готвят по начин, че хората от всички континенти и страни да се насочат към френската кухня да изпробват тайни и техники. Положителното е, че дори фините мадами могат да се хранят, без да пълнеят.

Кухнята им е толкова богата и исторически разнообразна, че е получила статут на световно наследство на ЮНЕСКО. Такива формулировки вдъхват страхопочитание и благоговение, но няма нищо невъзможно - тайните на френската кухня са достъпни за обикновените простосмъртни. Достатъчно е да научите за тях.

Тайната на французойките

— Свежо и естествено —

С богатата си селскостопанска история Франция е обсебена от използването на естествени и пресни съставки. Самата идея за микровълнова фурна, полуфабрикати и замразени храни не може да се вкорени в тази страна. И хората, независимо дали са готвачи или обикновени домакини, се гордеят с това, че могат да приготвят ястие от нулата, независимо, колко заети са. Ежеседмичното пътуване до фермерския пазар е свещена традиция на по-старото поколение французи и французойки. Така повечето хора предпочитат храна от пазара, а не от веригата супермаркети. Това е не само почит към здравословното хранене, но и една от първите гаранции за страхотно ястие. Само от натурални и пресни продукти, вярват французите, можете да получите кулинарен шедьовър.

— Местни и сезонни —

Французите имат вродено усещане за селскостопанския календар. Те знаят в кой момент узрява даден плод или зеленчук, кога е най-доброто време за прясно говеждо месо и в кой регион кое е предпочитано. Няма да намерите малинов пай през зимата в тази страна, защото готвачите намират за странно да използват замразени плодове извън сезона. Френското готвене се ръководи стриктно от сезоните и неговите традиции са изградени, около наличието на определени храни в определени периоди от годината.

— Съставките стават подправка —

Повечето френски рецепти не изискват много сол или ярки билки и подправки. Готвачите отдавна инстинктивно знаят как да сдвояват храни, без изкуствено да подобряват вкуса им. Например морски дарове с лимон, червено месо с горчица, картофи с твърдо сирене... списъкът е безкраен. За да придадете на ястието вкус, просто трябва да се научите как да го съхранявате по време на процеса на готвене. Французите са големи почитатели на печенето на скара, панирането и задушаването, но в същото време знаят, че основното в процеса е да не пропиляват вкуса и миризмата.

Защо французойките не пълнеят?

- Без отпадъци - в кулинарстването -

Френските рецепти имат гениален начин да намерят приложение за всяка част от продукта, дори и тези, които сме склонни да изхвърлим. Независимо, дали става дума за листни части на някои зеленчуци или части от труп на птица. Използват се, както като самостоятелни съставки, така и като добавки към супи или печено. Французите не обичат да бъдат екстравагантни и готвенето им е ярко доказателство за това.

- Мазнините не са враг -

Местните френски рецепти рядко изискват храната да се готви в зехтин или други „здравословни“ масла. Работата е там, че те обичат истинското масло и никога не пестят от заквасена сметана или мляко. Въпреки това Франция има едно от най-ниските нива на сърдечно-съдови заболявания в Европа. Каква е тайната и защо французойките не пълнеят? Пресните органични храни, дори и да са мазни са здравословна храна, ако се консумират умерено и не се излага на топлина за дълго време.

- Всяко хранене е празник -

Идеята за бърза закуска е напълно чужда на французите. Никога няма да видите истински французин  или французойка да яде сандвич докато бърза за работа или пътува в градски транспорт. И почти всички заведения в градовете им са затворени за двучасов обяд. И всичко това, защото всяко хранене за тези хора е празник, връхната точка на деня и трябва да бъде подредена съответно. Отнема време да се насладите на всяко ястие, да изберете напитка. От детството французите са научени, че храната е една от най-приятните части от живота, в резултат, на което нацията е успяла да изгради здравословни хранителни навици и да се радва на резултатите. Това е един от отговорите: „Защо французойките не пълнеят“

- Всичко е добро в умерени количества -

Във Франция не вярват в диетите. Дори ако тези диети са лечебни. Какво да кажа, дори хранителните алергии предизвикват недоверие сред тези хора, защото няма причина според тях да се ограничава храната. Обичат сладкиши, пържено и мазно, шоколад и кафе. В същото време те остават една от най-вталените нации на континента с най-фини мадами. Как така и Защо французойките не пълнеят? Истината е, че те следват мярката. Малки порции, без закуски между храненията, бавни обеди и дълги вечери. По време на тях французинът не се опитва да се натъпче, колкото се може повече с ястия, а се наслаждава на две лъжици сложен десерт и чаша вино с часове.

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес