Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо домашно приготвените ексфолианти са опасни?

26 юли 2024, 09:44 часа

В стремежа си към гладка и блестяща кожа може случайно да попаднете на продукти, които могат да причинят раздразнение. Сега ще разберем защо скрабът не е подходящ за всички, как да го използваме и дали може да се направи у дома.

Какво е скраб и как работи?

Скрабът е козметичен продукт, базиран на абразивни частици, чийто принцип е да отстранят мъртвите клетки от горния слой на кожата, епидермиса. Абразивните частици в скраба могат да бъдат: кафе, сол, захар, семена от растения, овесени ядки и други. Те могат да варират по размер и твърдост.

В допълнение към факта, че скрабът ексфолира мъртвите епидермални клетки, той подобрява локалния кръвен поток, т.е. има положителен ефект върху тонуса и еластичността на кожата.

Какъв пилинг е подходящ за всеки тип кожа

За кого е подходящ и кога само вреди?

Ако имате суха и чувствителна кожа на лицето, трябва да се въздържате от използването на скраб, тъй като може да причини прекомерна сухота и дразнене.

Тези с нормална до мазна кожа могат да използват по-твърди частици. Това са например ексфолианти със сол, захар или плодови семки.

Основното противопоказание за използването на ексфолианти са всякакви възпалителни кожни процеси: розацея, акне, активен херпес, както и всякакви наранявания.

Също така трябва да избягвате скрабовете по време на периоди на повишена слънчева активност или след посещение на солариум, тъй като кожата става по-чувствителна след излагане на ултравиолетови лъчи.

Прични, че е време за пилинг на лицето според експерти

От какво да си направим скраб за лице и тяло?

Отличен домашен скраб за хора с чувствителна кожа ще бъдат сварени овесени ядки във вода или мляко.

Ексфолиантите с големи частици трябва да се използват с повишено внимание върху лицето, дори ако имате мазна кожа, тъй като са доста агресивни.

Но грубите ексфолианти са подходящи за тялото. Можете да опитате скраб у дома, като използвате утайка от кафе и натрошени семена, ако страдате от отоци и целулит. Абразивните скраб частици стимулират притока на кръв, а масажните движения ще осигурят лимфен дренаж.

Абразивните частици в скраба могат да бъдат захар, сол, смляно кафе, зърнени храни (например овесени ядки или царевица). Масло (зехтин, кокос, жожоба), мед, кисело мляко или почистващ гел са подходящи като основа за добавяне на такива скрабиращи частици.

Важно е приготвеният от вас скраб да се използва веднъж, в противен случай по-продължителното съхранение може да доведе до развитие на бактерии и инфекция на кожата.

Как да го използвате правилно?

Нанесете продукта върху почистена кожа. Това е важно, за да могат абразивните частици ефективно да отстраняват мъртвите клетки от роговия слой на епидермиса и да не се смесват с остатъците от грим или повърхностните замърсявания.

Почистването трябва да е нежно. Особено важно е да не нанасяте скраба върху зоната около очите.

За да избегнете сухота след търкане, е важно да не забравяте за овлажнителя. Това могат да бъдат например продукти, съдържащи пантенол, ниацинамид или лайка, които успокояват кожата и облекчават раздразнението. Освен това не трябва да използвате често скраб. Трябва да се ограничите до един, максимум два пъти седмично.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес