Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бадемите са по-полезни след накисване

26 август 2021, 12:33 часа
Реклама

Бадемите са едни от най-предпочитаните ядки не само заради това, че вкусни, но и са много полезни. Наскоро стана ясно, че когато са накиснати, бадемите са за предпочитане. Само в тази форма бадемът разкрива най-полезните си свойства, теърдят диетолози.

Всички са наясно, че бадемите са полезни за дравето сами по себе си. Но накиснатите ядки съдържат много повече витамини В и Е, фолиева киселина и ензими като липаза. Накиснатите във вода бадеми са източник на калий, желязо, полезни фибри, полезни протеини, здравословни мазнини и мощни антиоксиданти, според USDA.

6 доказани ползи за здравето от бадемите, накиснати във вода:

1. Кожа и коса. В този вид ядката съдържа по-значително количество витамин Е, който въздейства на организма като антиоксидант, намалявайки възпалението и увреждането, касаещи косата и кожата.

2. Бременност. Накиснатите бадеми помагат за попълване на дефицита на фолиева киселина, която е изключително полезна и нужна за развитието на плода в утробата на майката.

3. Храносмилане. Благодарение на техните диетични фибри, накиснатите във вода бадеми могат да облекчат запека, лошото храносмилане, подуването на корема и спазми.

4. Отслабване. Според изследователска статия, фибрите в накиснатите бадеми не само подпомагат храносмилането, но и предотвратяват глада, което е добре за тези, които искат да свалят килограми.

5. Хронични заболявания и умствени способности. Като богат източник на антиоксиданти, накиснатите във вода бадеми могат да помогнат за снижаване на риска от появата на хронични заболявания, дори и рак. Също така, благодарение на витамин Е, тези ядки помагат за подобряване на паметта, ако се консумират с мярка и на празен стомах.

6. Здраве на сърцето. Накиснатите бадеми са с високо съдържание на здравословни мазнини, които помагат за предотвратяване на инфаркти, инсулти и атеросклероза. Изследванията показват, че тази ядка може да повиши нивата на добър холестерол.

Как да се приготвят накиснатите бадеми:

Набавете си две чаши бадеми. Исипете ги в купа, пълна с топла вода;

• Оставете купата в продължение на 12 часа. След това изцедете водата и добавете 2 чаени лъжички сол;

• След това долейте отново купата с топла вода и я приберете за още 12 часа.

• В края на 24 часовия период можете лесно да отлепите кафявата кожа на бадема. В този си вид бадемите са готови за консумация и ще ви дарят с максимално количество полезни вещества.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес