Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За спалнята, всекидневната и кухнята: кои цветове ще донесат щастие в дома ви

08 април 2024, 09:00 часа
Реклама

Цветовете, които виждаме, могат да ни повлияят на физическо ниво.

Червеният цвят често се използва за предупреждение за опасност в пътните знаци. Според изследвания, червеният цвят повишава бдителността, сърдечната честота и количеството на хормона адреналин в кръвта. Тоест психологически този цвят помага да се подготвим за опасност и да реагираме по-бързо.

Студените цветове успокояват, намаляват честотата на дишане и кръвното налягане. Може да забележите, че в болниците често се използват студени сини и зелени цветове.

Зеленият цвят обикновено се свързва с растения, трева, дървета. Благодарение на това, виждането на много зеленина може да ни накара да се почувстваме по-спокойни и да се отпуснем.

Жълтото се свързва със слънцето и топлината, така че се възприема като весел цвят.

Кои цветове в интериора дразнят и кои успокояват?

Какъв е цветът на щастието?

Според експерт, топлите, ярки цветове са най-асоциирани с щастието: жълто, оранжево и техните нюанси. Оранжевото може да предизвика ентусиазъм и вълнение и да насърчи креативността. Жълтото подобрява настроението и повишава чувството на удовлетворение.

Как да изберете цвят за интериора на дома си: съвет от психолог

·         Кухня

Можете да използвате ярки топли цветове в кухнята. Те ще ви заредят с енергия и ще подобрят настроението ви, което ще ви бъде от полза, когато отидете сутрин в кухнята да си направите кафе.

·         Хол

В хола обикновено искаме да се отпуснем, да легнем с книга на дивана или да гледаме филм. За тази стая са по-подходящи спокойни, не прекалено ярки нюанси.

·         Спалня

За спалнята студените приглушени цветове са по-подходящи: синьо, зелено, блато, смарагд.

За качествен сън стаята трябва да е напълно тъмна през нощта. За да се засили този ефект, стените могат да бъдат направени тъмни.

·         Баня

Всички нюанси на бялото определено ще бъдат добър избор за банята, тъй като се свързват с чистота и свежест.

Какви цветове не трябва да се използват в интериора?

Какво се случва с настроението ви, когато наоколо има много бяло и сиво?

Днес хората често избират дискретни, по-близки до естествените цветове за интериорна декорация - а ла скандинавски стил. Той е лаконичен, с изобилие от бели и сиви цветове, със синкави, зеленикави и дървесни нюанси.

Белият интериор има положителен ефект върху емоционалното състояние. Доказано е, че въздействието на бялата светлина може да облекчи депресията и други разстройства на настроението. Ако в интериора има много сиво, особено тъмно, това може да създаде депресиращо впечатление.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес