Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Второто раждане по-лесно ли е от първото

07 декември 2023, 08:45 часа

Както няма двама еднакви хора, така няма и два еднакви процеса на бременност и раждане. Първото и второто раждане често са коренно различни едно от друго поради много фактори. Те се влияят от промените в здравословното състояние и условията на труд на жената, степента на физическа активност, храненето...

Както забелязва всяка майка, която носи второ дете, вече на този етап има забележими кардинални разлики между първата и втората бременност. Това се забелязва дори в психологически аспект. Първата бременност е време на тревоги и дори страхове. Вторият път жената се радва повече на интересната си позиция, познава повече тялото си и се вслушва по-добре в него и в бебето.

Същото важи и за самото раждане. Преживявайки първото раждане, жената придобива ценен опит, който определено ще ѝ бъде полезен втори път. Плюс това, това й дава увереност в способностите й, както и чувство за контрол над ситуацията. Жената вече знае как по-лесно да понася контракциите, как да напъва, какво да прави и какво да не прави по време на раждането.

Още: Какви са най-първите признаци на бременността, които остават незабелязани?

Освен това тялото, което веднъж е преминало през раждането, го помни, което означава, че повторният процес протича много по-бързо въз основа на предишен опит. Така че, ако при първородните жени първият етап на раждането продължава средно 12–18 часа, то при многораждалите жени той продължава 4–8 часа, като с всяко раждане този период се съкращава. Контракциите също могат да бъдат по-малко силни или точно обратното.

Като цяло, при условие, че втората бременност протича нормално, второто раждане е много по-бързо и лесно. Ако обаче възникнат усложнения, това може да доведе до по-тежко раждане.

Повторните раждания се усложняват от различни фактори. Те включват здравословното състояние на майката. Ако тялото не е имало време да се възстанови от заболяване или предишно раждане и кърмене, или жената има различни заболявания, които не могат да бъдат излекувани по време на раждането.

Това включва и първа бременност, завършила със секцио. Въпреки факта, че някои лекари са съгласни да извършат второ раждане по естествен път след цезарово сечение, винаги съществува риск от усложнения.

Още: 15 начина да разберете дали сте бременна без тест

Друг фактор е възрастта на майката. Известно е, че раждането след 35 години е по-често придружено от усложнения, тъй като тялото е по-малко способно да понася големи натоварвания. Това включва и ранно раждане преди 18-годишна възраст.

Не забравяйте за такъв важен момент като Rh фактора на майката. В случай на отрицателен резус рискът от поява се увеличава с всяка бременност. Ето защо, преди да решите да забременеете отново в този случай, е важно да претеглите плюсовете и минусите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес