Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важни неща, които всеки трябва да знае ПРЕДИ първия си полет със самолет

15 декември 2023, 16:35 часа

Ако никога не сте летели със самолет и се притеснявате, то е добре се подготвите предварително, за да ви бъде една идея по-спокойно, когато сте на борда. Като за начало започваме с регистриране за полет. Може да го направите както на гишето на летището, така и предварително у дома. Ако изберете втория вариант, това ще ви спести време и ще имате представа на кое място ще седите в самолета по време на полета. В повечето случаи онлайн регистрацията отваря 24 часа преди полета и ви дава възможност да изберете мястото, което най-много ви харесва.

Хранене

Ако полетът бъде дълъг, т.е повече от три часа, тогава на борда ще се предлагат топли ястия и напитки. Единия вариант е храната да бъде включена в цената на вашия билет, другия е да трябва да си заплатите допълнително за нея, ако искате да консумирате такава. Ако храната е включена, но менюто не ви допада, то може да се свържете с авиокомпанията и тя ще ви предложи алтернативни варианти за хранене приготвени специално за вас. Най-често става въпрос за вегетариански менюта, веган менюта, gluten-free менюта, lactose-free менюта и прочие.

Оставете си достатъчно време преди полета

Препоръчително е да не пристигате непосредствено преди полета, защото в крайна сметка всичко се случва. Възможно е проверка да се забави по независими причини, а самолетът да няма възможност да изчака всеки закъснял пътник. В такъв случаи той просто ще отлети и вие ще останете на летището.

Купете си билети, които имат възможност за възстановяване на сумата

Когато си купувате билети, прочетете правилата за възстановяване на сумата. Ако имате възможност си вземете билети, които може да върнете, ако ви се наложи. Някой билети не се възстановяват, така че трябва да имате и това предвид.

Сведете стреса до минимум

Когато самолетът излита и каца е напълно нормално да се разклати малко повече. Това не бива да ви притеснява излишно, а и в крайна сметка по това време ще сте седнали удобно на седалката си и ще сте закопчани с колан. Може да посетите тоалетната след като самолетът набере необходимата за това височина и изгасне лампичката, която сигнализира, че предпазните колани трябва да бъдат закопчани. Обикновено тоалетните се намират в предната и задната част на самолета и са повече от една. Храната, за която вече споменахме, също ще ви бъде поднесена, когато самолетът набере необходимата височина.

Нормално е да се притеснявате преди първия си полет, но имайте предвид, че когато натрупате зад гърба си поне няколко полета, ще се чувствате много по-уверени и спокойни, когато летите със самолет.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес