Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален масаж на скалпа за намаляване на безпокойството и стимулиране на растежа на косата

17 септември 2024, 10:34 часа

Грижата за себе си изглежда различно за всеки. Някои са ангажирани с водене на дневник. За други това е съзнателното движение. А за известния фризьор Адам Рийд, заземяващият масаж на скалпа помага за поддържане на психическото благополучие.

Още: 3 основателни причини, поради които трябва да консумирате повече орехи

„Става дума за това да вземеш този момент и да се свържеш отново“, казва той. „Това ви помага да се отпуснете, а масажът на главата отдавна е известно, че помага за релаксация и по-добра грижа за главата.“ Масажите на скалпа могат също така да стимулират притока на кръв нагоре, което изпраща кислород и полезни за косата хранителни вещества към фоликулите - което от своя страна предизвиква по-бърз растеж на косата.

Така че вземете своето масло за коса и следвайте неговите съвети по-долу:

Фокусирайте се върху слепоочията си

„Вашите слепоочия са един от най-добрите рецептори за релаксация“, казва Рийд. „Внимателното триене на слепоочията е чудесен начин за фокусиране и заземяване, така че се фокусирайте върху тази област.“

Така че, преди да масажирате скалпа си, затоплете маслото между дланите си и ги подравнете с всяко слепоочие, като леко притискате основата на дланите си в чувствителните зони, преди да започнете с кръгови движения.

Ако използвате ароматизирано масло, ароматът може допълнително да ви заземи и да ви помогне да се отпуснете - нещо като ароматерапия. Не забравяйте да дишате дълбоко, докато масажирате слепоочията си.

Масажирайте с пръсти и четка

Сега да преминем към скалпа. Нанесете обилно количество масло върху върховете на пръстите и скалпа, може би разделяйки косата си на части, ако имате по-гъста коса. След това следвайте препоръките на Рийд по-долу:

  • Нежно движение на върха на пръстите
  • Бавно движение на месене
  • Твърдо кръгово движение
  • Нежно триене
  • Нежно потупване („Ще потупвам и слепоочията си, защото, отново, това просто ви въвежда в момента“, добавя Рийд. „За мен това е ключът към грижата за главата.“)

Повторете процеса два до шест пъти, след което, ако наистина искате да се отпуснете, вземете четка за разресване – в идеалния случай такава с дълги, гъвкави зъби. След това просто разрешете косата си, както обикновено, с широки движения отпред назад.

„Дърпащото движение е наистина релаксиращо“, казва Рийд. „Ето защо да седите и да си миете косата или да миете косата на някой друг е толкова релаксиращо нещо и за двете страни.“ Четкането също така ексфолира скалпа, отбелязва той, което допълнително стимулира фоликулите. „Просто се уверете, че поддържате четката, която използвате, измита и чиста“, напомня ни той. „Просто използвайте малко шампоан всеки път, когато я използвате, и ще получите тази наистина хубава, чиста четка.“

Завършете с изплакване със студена вода

След масажа на скалпа вие ще искате да изплакнете старателно остатъчния продукт - ето защо мнозина избират да масажират с лечение преди шампоан, като богато, луксозно масло. Чувствайте се свободни да измиете косата си с шампоан и да я поддържате, както обикновено, но Рийд препоръчва да завършите душа със студена вода, ако можете.

Хладката вода не само помага на скалпа да запази влагата си, но също така запечатва кутикулите на косата и помага да се заключи влагата в самите кичури. Резултатът? По-гладка, по-лъскава, по-малко къдрава коса.

Но според Рийд, изплакването със студена вода също осигурява някои подмладяващи, стимулиращи свойства за скалпа ви. „Вдигнете душа, така че водата да тече през косата ви“, отбелязва той. (Мислете за това като за „направи си сам“ дъждовен душ, за разлика от пръскането директно върху тила.) „Водата помага за масажа, а със студена вода е наистина приятно.“

Още: Есен: Защо се чувстваме толкова уморени при смяната на сезона

Грижата за психичното здраве изглежда различно за всеки, но ако търсите начин да успокоите ума си и да отпуснете сетивата си, заземяващият масаж на скалпа със сигурност може да свърши работа. Следвайте урока на Рийд по-горе и не забравяйте винаги да третирате скалпа си с качествени продукти. „Бъдете нежни към скалпа си“, добавя той – и ние можем да разширим съвета към тялото и ума ви като цяло. Това е време да си дадете благодат.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес