Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уискито е суперполезно за хора със следните проблеми

06 април 2023, 07:35 часа

Танините и естествените масла, които се съдържат в доброто уиски, допринасят уникални ползи за здравето. Отлежалото висококачествено уиски улеснява по-добрата концентрация, тонизира, спомага за реализирането на умствено-аналитичните и творчески способности.

В случай, че се придържате към препоръчителната дневна доза - което означава не повече от 50 г за мъже и около 30 г за жени, сами можете да се убедите в ползите от него и в благоприятното му въздействие за множество функции на различни органи в човешкото тяло.

Например, изследвания потвърждават, че елаговата киселина, която е мощен антиоксидант и се съдържа в този алкохол, спомага в неутрализацията на свободните радикали. А това е сериозен фактор за забавянето на стареенето и за предпазването от рак. Разбира се, има различни мнения по въпроса.

ОЩЕ: Наследникът на Jim Beam за Actualno.com: Заветът ни е най-добрият бърбън на добра цена

Ето какво ни разказва д-р Стефано Гонсалвеш Жорже:

Например, проблемите с щитовидната жлеза може да бъдат нормализирани с допустими редовни дози ирландско уиски с неговото обичайно съдържание на различни соли и йод.

Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в уискито, намалява вероятността за формиране на кръвни съсиреци – а така се подобряват сърдечните функции и намаляват рисковете за възвикване на прединсултно състояние.

При здравословно дозирана редовна консумация се активизира мозъчната дейност, паметта се подобрява и се слага бариера пред сериозни заболявания в централната нервна система от рода на болестта на Алцхаймер.

Всяко отлежало уиски е полезно в ролята на отличен антисептик с много добър противовъзпалителен ефект.

Многобройни билкови лечебни тинктури, изготвени на негова база, се използват против неразположения в дихателните пътища – както във вид на смеси за пиене, така и за компреси.

Умереното консумиране на този нискокалоричен елитарен алкохол, за разлика от виното, коктейлите или бирата, не ще повлияе отрицателно върху теглото ви.

Уискито оказва положително влияние върху храносмилателния процес: то е в състояние да ви спаси от болки в стомаха, от последиците на тежко преяждане и от разстройство.

Когато състояние на стрес бива облекчено с хубаво уиски в разумни дози, дори и най-върлите скептици признават безспорните му ползи в такава ситуация. Този вид алкохолна напитка обикновено върши много добра работа, когато имате за цел успокояване на нервите и бързо отпускане.

Процесът в производството на различните видове уиски, климатичните особености в съответния регион и технологиите на смесване не позволяват да се извлече единна формула за негов универсален химичен състав.

Позитивните ефекти на уискито се дължат на използваните суровини, сред които се отличават следните:

Мономалцовото уиски се произвежда от ечемичен малц, в който не се добавят никакви примеси. Обикновено в малцовата напитка се използва зърно, произведено главно в Северна Америка.

При съществуващото разнообразие от марки, в производството на уиски се разграничават два стила - "шотландски" и "ирландски". Шотландската традиция предполага торфено малцоване. Ирландското направление набляга върху метода на тройната дестилация, като акцентира основно върху омекотяване и подобряване лекотата на вкуса. Бърбънът пък е американско уиски от царевица.

ОЩЕ: Знаете ли от какво се прави уиски?

Въпреки, че полезните качества на това питие изобилстват, не забравяйте, че то, така или иначе, е силен алкохол! Ето защо е явно, че ако се увлечете прекалено от тази изискана елитарна напитка, можете да увредите доста сериозно здравето си.

Честата и прекомерна консумация на уиски заплашва с тежко интоксикиране, което може лесно да прерасне в алкохолна зависимост. Това в значителна степен нарушава нормалните функции на черния дроб и бъбреците и носи рискове за сериозни последици спрямо организма като цяло.

Въобще, добре е извество, че поради системната злоупотреба с какъвто и да е алкохол, макар и висококачествен, особено страдат сърцето, мозъчната дейност, координацията, зрението, речта.

ОЩЕ: Сериал подпомага сериозно продажбите на уиски в Япония

Внимание! Статията предлага информация само с цел обогатяване на общата култура, а не медицински препоръки. По въпросите в нея винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес