Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърде лично: 5 трудни начина за учтиво избягване на неудобни въпроси

20 юни 2024, 20:11 часа

Ако любопитството на вашия събеседник надхвърля всички граници, тогава използвайте прости пътища за бягство. Те ще ви позволят да поддържате добри отношения, но в същото време внимателно ще поставят вашия приятел на мястото му.

„От колко време имаш връзка, но все още нямаш деца...“, „Гледам кожата ти и ми напомня за Сахара. Мога ли да препоръчам добър подхранващ крем? - всеки от нас поне веднъж в живота си е чувал тези и много други напълно нетактични въпроси. Често не искате да им отговаряте, защото всеки има свои собствени лични граници, чиято стабилност трябва да се защитава непрекъснато, като по този начин понякога неволно обижда прекалено любознателния си събеседник.

Има ли някакъв универсален начин, който ще ви помогне да избегнете обсъждането на твърде лични теми, без да обидите нетактичния си познат? Експертите единодушно казват да. Всъщност има доста начини да намалите обсъждането на болезнени точки и основното им несъмнено предимство е, че няма да ви оставят шанс да страдате от неудобство по време на разговора и ще ви позволи да поддържате приятелски отношения. Ето какво да направите:

Сменете внимателно темата

Ако не сте готови да обсъждате някакви чувствителни въпроси, опитайте се плавно да промените темата на разговора. Някои експерти препоръчват да игнорирате въпрос, който чувате, като се преструвате, че не сте го забелязали. Този метод е един от най-ефективните.

Експертът съветва внимателно да се „отдръпнете за минута“ и след това да се върнете с нова тема за обсъждане. Ще бъде полезно да обърнете внимание на събеседника си, като кажете нещо като „Нека поговорим за вас по-добре. Гледахте ли вече новия филм на Гай Ричи в киното?“

Топ 10 фрази за започване на разговор - работят и с най-мълчаливите хора!

Бъдете открити за чувствата си

Не трябва да бъдете неискрени и да криете факта, че този или онзи въпрос ви е неприятен. Не забравяйте, че изобщо не сте длъжни да отговаряте на събеседника си, ако не искате, и имате пълното право да говорите открито за чувствата си. Фрази като: „Не искам да говоря за това точно сега“ и „Не се чувствам удобно да отговарям на този въпрос“ ще ви помогнат.

Този метод помага да определите личните си граници, но в същото време няма да обидите събеседника си, който е възможно напълно неволно да прекрачи границите на позволеното. Честността винаги е свързана със зрялост и способност да поемеш отговорност за хармонията в живота си.

Отговорете на въпрос с въпрос

Може би, използвайки този метод, вашият разговор ще се превърне в разпит с пристрастия, но веднага ще постави вашия прекалено любопитен събеседник на мястото му. Изяснете защо ви зададе този въпрос и как ще се промени животът му, когато чуе този или онзи отговор?

Основното нещо е да не отивате твърде далеч. Приятелските интонации и малко хумор не само ще смекчат ситуацията, но и ще насочат разговора към неутрална тема. Много експерти отбелязват, че този метод има нулева степен на грубост, а намекът, че въпросът е бил нетактичен, е сто процента. 

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

Превърнете разговора в шега

Когато чуете неприятен въпрос, можете да се опитате да го обърнете на шега. Например, трябва да кажете, че не сте сигурни, че присъстващите са готови да чуят честен отговор. Основното нещо е да не забравяте да се усмихнете (за предпочитане искрено) и да поддържате приятелска интонация.

При този метод ще бъдат полезни и невербалните сигнали. Много експерти твърдят, че в повечето случаи те могат да кажат на събеседника дори повече от нашите думи. Отстъпете назад и скръстете ръце пред себе си. Това ще ви позволи нежно да намекнете на приятеля си, че той нарушава личните ви граници. 

Разпознайте добрите намерения на другия човек

Понякога се случва хората да са напълно наясно, че въпросът, който искат да зададат ще накара събеседника да се почувства неудобно, но не могат да се сдържат да не го направят. По правило в този случай е по-добре да не реагирате агресивно. Споменете, че сте напълно наясно, че вашият събеседник не е имал предвид нищо лошо, но в същото време отказвате да отговорите на зададения въпрос, защото няма нищо общо с вашия разговор.

Какво е предимството на този метод? Първо, ще обезоръжите напълно любопитния си познат. Второ, ще намекнете, че имате граници, което означава, че няма да се съгласите да обсъждате болезнени за вас теми. Този метод е смел, но доста деликатен, така че не е нужно да се притеснявате, че връзката ви ще се срине след този разговор.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес