Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тялото ви не мълчи, то крещи: Важните правила за здравословно хранене

07 август 2024, 11:22 часа

Огромен брой хора живеят с дефицит на минерали и витамини. Ние ядем много, но в същото време клетките ни гладуват, ние ядем оскъдна и бедна на хранителни вещества храна.

Много хора по света имат наднормено тегло, обриви, целулит и една от причините за това е небалансираното хранене.

Нашата чиния трябва да бъде внимателно подредена по отношение на съдържанието на протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Това означава, че овесената каша сутрин, дори пълнозърнеста закуска, е непълноценна закуска, трябва да добавите, например, яйце и краставица към кашата.

Продуктите по рафтовете също не винаги са това, от което тялото ни се нуждае. Когато избирате зърнени храни, месо, хляб, е важно внимателно да проучите състава, да видите дали съдържа консерванти, хранителни добавки и други съставки. По-добре е да дадете предпочитание на възможно най-естествените продукти и да купувате зеленчуци и плодове от доверени производители.

Друга причина, поради която тялото ни изчерпва ресурсите си, е информационният шум. Нестабилната ситуация и огромният брой събития не позволяват на тялото да се отпусне и да функционира комфортно.

10 навика за здравословно хранене, които научаваме от различните държави

Постоянният стрес ни разрушава. Няма значение дали ние самите преживяваме ужасно, трагично събитие или дали сме чели за него или сме гледали история в социалните мрежи, а хормонът на стреса кортизол се изчерпва в тялото и в един момент органът започва да произвежда все по-малко от този хормон. Това се проявява с умора, апатия, нежелание да се прави нещо, раздразнителност.

Ако в такъв момент не се помогне на човек и не се подкрепи тялото му, тогава той ще развие различни заболявания и разстройства.

Друг важен момент е нежеланието на хората да се грижат за тялото си и да чуват неговите сигнали.

Запек, подуване на корема, болка, горчивина в устата, оригване - това не е мълчание. Трябва да го изслушате и да се свържете със специалист, за да установите първопричината, както и да подобрите храненето, съня и осигурете редовна физическа активност.

Веднъж годишно е добре да се прави пълен преглед на тялото, за да се следи своевременно запълването на тялото ви с всички необходими минерали и микроелементи

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес