Този продукт никога не трябва да се съхранява в хладилник, но всички правят тази грешка

1740
Този продукт никога не трябва да се съхранява в хладилник, но всички правят тази грешка
Снимка: iStock

Вече е казано много за това кои храни не трябва да се съхраняват в хладилника. Вече научихме, че шоколадът или хлябът нямат място там. Но все още има много продукти, за които не сме могли да се сетим, които, както се оказва, ги разваляме със собствените си ръце.

Например, хладилникът е абсолютно противопоказен за доматите! Студът разваля структурата и вкуса им. Идеално за съхранение ще бъде сухо място при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Тогава доматите ще запазят свежестта и богатия си вкус. В този случай обаче те трябва да се консумират през следващите няколко дни. Ако все пак искате да оставите няколко домата в резерв, тогава ще трябва да пожертвате вкуса и да ги сложите в хладилника. Но тогава изберете най-долния рафт, където не е толкова студено.

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник?

Съхраняването на доматите в хладилника е често срещана практика, която обаче оказва значително влияние върху качеството и вкуса им. Основната причина, поради която доматите не трябва да се съхраняват в хладилник, е, че ниските температури могат да влошат техния вкус и текстура. Най-добре е доматите да се съхраняват на стайна температура=

Хладилната обработка влияе на доматите на клетъчно ниво. Ниската температура уврежда клетъчните мембрани на доматите, което води до кашава текстура, след като те се върнат на стайна температура. Това се дължи на факта, че процесът на охлаждане води до разширяване и разкъсване на водата в клетките, което нарушава структурната цялост на плода. В резултат на това някогашният твърд и сочен домат става мек и непривлекателен.

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Друг критичен фактор е загубата на вкуса. Доматите съдържат редица летливи съединения, които допринасят за техния характерен вкус и аромат. Когато се съхраняват в хладилник, производството на тези съединения се забавя или напълно спира. В резултат на това доматите са безвкусни и с по-слабо изразено ухание. Освен това студът може да накара захарите в доматите да се превърнат в нишесте, което допълнително намалява сладостта им.

Доматите продължават да зреят и след като са били откъснати, като този процес на зреене подобрява вкуса и текстурата им. Хладилното съхранение спира този процес преждевременно, като не позволява на доматите да достигнат пълния си потенциал по отношение на вкуса и сочността.

За да запазите максимално качеството на доматите, съхранявайте ги на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Ако имате зрели домати, които не можете да използвате веднага, можете да ги съхранявате в хладилник, но не забравяйте да ги оставите да достигнат стайна температура преди консумация. Това може да помогне за частичното възстановяване на вкуса и структурата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника

Как кухненският фън шуй помога за привличането на богатство и късмет?

Какви грешки допускаме при съхранение на гъби в хладилник

Какво става с кръвната ви захар, когато ядете мед

Французойката никога не харчи пари за тези неща

5 финансови проблема, които могат да предизвикат конфликт във връзката

Каква трябва да е температурата в хладилника през горещите летни дни

Ако тези 5 предмета са в стаята ви, можете да забравите за секса завинаги

Какво е строго забранено да се прави според датата ви на раждане?

Ако храната в хладилника замръзва - ето какво да направим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com