Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият начин за почистване на радиаторите преди зимата

24 септември 2024, 11:30 часа

Ако все още не сте включили отоплението си за първи път тази година, вероятно скоро ще трябва да го направите. Преди да го направите, трябва да почистите добре радиаторите си - и най-лесният начин да го направите включва малко повече от сешоар.

Още: 9 неща, които винаги трябва да перете на висока температура

Запушен с прах, вашият радиатор ще трябва да работи повече, за да затопли дома ви (увеличавайки сметките ви за комунални услуги) и ще изхвърля всички тези замърсители във въздуха. Проблемът с почистването на радиатора обаче е, че ако се направи погрешно, можете по невнимание да набутате праха по-дълбоко вътре, което да влоши тези проблеми - и радиаторът да бъде още по-труден за почистване - в бъдеще. Ето един лесен начин да почистите радиатора си.

Как да почистите радиатор с прахосмукачка и сешоар

Преди да направите нещо друго, използвайте прахосмукачка, за да изсмучете всички видими, леснодостъпни прах и мръсотия. Можете също така да използвате дълга четка за прах, но внимавайте да не вкарате праха по-дълбоко. Тревожете се само за справянето с праха, полепнал по външната страна на радиатора.

За праха, който се крие в радиатора, ще трябва да проявите творчество. Вместо устройство, което засмуква въздух, опитайте такова, което духа: Насочете струята от сешоара към отворите на вашия радиатор и избийте праха с помощта на кратки изблици въздух. Не духайте направо във вътрешностите на машината, а по-скоро наклонете отдолу, така че прахът да изскочи нагоре и да излезе. След като е безопасно извън радиатора, можете лесно да го хванете с прахосмукачка.

Можете също да използвате сгъстен въздух за това, особено ако отворите на вашия радиатор са твърде дълбоки, за да бъдат наистина засегнати от вашия сешоар. Уверете се, че сте взели консерва, която има малко сламка, която можете да пъхнете във вдлъбнатините. И отново, просто внимавайте малката сламка да не пъхне прах по-навътре, но това не би трябвало да е проблем, като се има предвид колко малко е.

Други начини за почистване на радиатор

Можете също да използвате дълга четка за тази мръсна работа. (Има специални четки, направени само за тази цел.) Нямате четка под ръка? Увийте нещо дълго и тънко - дръжка на метла - в плат, гумена лента или го залепете в процепите, за да събудите праха, като винаги накланяте инструмента към външната страна на машина, за да избегнете навлизането на прах. За по-малки пукнатини опитайте сламки, сгъната нагоре ролка хартиена кърпа, пръчици за хранене или други миниатюрни, твърди предмети, които имате в дома си.

Още: Живеете в апартамент: Следвайте тези съвети за безупречно чисти прозорци

След като сте отстранили възможно най-много вътрешен прах, използвайте мокра сапунена гъба, за да изтъркате външната страна на радиатора. Почистете всякакви плитки пукнатини с помощта на влажна четка за зъби. Подсушете всичко старателно с хартиена кърпа и ще сте готови да дишате малко по-лесно, през най-студените месеци от годината.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес