Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на отровните растения около нас

14 август 2024, 15:10 часа

Тези растения изглеждат привлекателни и са доста безвредни, но съдържат едни от най-смъртоносните вещества и отрови за човешкото здраве.

Свинска трева

Интересно, голямо, но много опасно растение. Съдържа токсични химикали, наречени фуранокумарини в сока, стъблата, листата и плодовете. Физическият контакт с растението прави кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина и може да доведе до фототоксичен дерматит (възпалителна кожна реакция, причинена от слънчева светлина).

Коприва

Когато се консумира прясно, може да причини сърбеж и изгаряне, въпреки че копривата се използва и за приготвяне на супа. Нейните  жилещи косми могат да причинят рани по кожата на хора и животни. Когато космите влязат в контакт с кожата, върхът им се отчупва под определен ъгъл, образувайки точка, която прониква в кожата. Натискът върху основата на жилещата част предизвиква освобождаването на съдържащия се в нея токсин. Въпреки че много биохимични и фармакологични изследвания не са определили точното естество на този токсин, е известно, че съдържа серотонин и ацетилхолин.

Кои са най-отровните растения в България?

Ягодов тис

Отровно растение както за хората, така и за животните. Неговата токсичност е известна от древни времена и екстракти от тисови листа са използвани както при убийства, така и при самоубийства. Растението синтезира широка гама от вторични метаболити, които са токсични и действат като защитни съединения. Токсините могат да се натрупват в определени части на растението или в цялото растение, което определя тяхната ефективност. Токсичните ефекти са много бързи, тъй като тези съединения се абсорбират бързо от храносмилателната система и причиняват гадене, повръщане, замаяност, коремна болка, сърдечен арест, респираторна депресия и смърт.

Самакитка

Шпионин сред цветята, защото е много красиво, но опасно растение. Всички части на растението, особено корените, съдържат токсини. Най-опасният от тези токсини е аконитинът. Най-известен е като сърдечна, но и силна нервна отрова. Суровите растения о са силно отровни. Отровата на Wolfsbane се използва от древни времена за копия и стрели за лов и битки. Тежестта на отравянето е свързана с бързото начало на животозастрашаващи промени в сърдечния ритъм.

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Петнист бучиниш

Всяка част от растението бучиниш е отровна. Древните гърци са използвали отрова от бучиниш, за да екзекутират престъпници или затворници. Най-известният пример за смърт от бучиниш е смъртта на Сократ. Отравянето от бучиниш може да причини тежки симптоми в рамките на 15 минути след поглъщането. Растението съдържа няколко токсични съединения, наречени алкалоиди.

Тези алкалоиди бавно отравят нервно-мускулните връзки, които пренасят сигнали от нервите към мускулните влакна. Това отравяне може да доведе до недостатъчност на дихателната мускулатура. Когато те се провалят, може да изпитате дихателна недостатъчност и смърт. Отравянето с бучиниш може също да засегне стомашно-чревния тракт, нервната система и сърдечно-съдовата система.

През цялата човешка история отровните растения са били използвани по време на екзекуции, войни и борби за тронове или власт. Трябва да бъдете възможно най-внимателни с такива растения и ако имате подозрения за въздействието на такова растение върху вашето здраве, по-добре е незабавно да се консултирате с лекар и да не се самолекувате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес