Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиганите ще станат като нови, ако ги измиете така

12 април 2023, 13:23 часа

Петна от мазнина и сажди по тиганите и съдовете за готвене са упорити и трудни за премахване. Но въпреки това има начин да направите съдовете като нови. За целта може да разчитате на 3 трика, проверени от опитните домакини.

Препарат за съдове и оцет

Един от начините да почистите загорелите тигани е да използвате гореща вода, препарат за съдове и оцет. Напълнете мивката с гореща вода и добавете няколко капки препарат за съдове и 1-3 супени лъжици оцет.

Поставете мазни съдове в мивката и оставете да киснат за 10-20 минути. След това разтрийте съдовете с гъба. Обърнете внимание на местата, където има най-много мазнина и сажди, след което изплакнете с вода.

Задължително направете това с новите тенджери и тигани, преди да започнете да готвите в тях

Сода бикарбонат и вода

Друг метод включва почистване на петна със сода за хляб и вода. Направете лепкава каша, като смесите сода за хляб и топла вода. Нанесете състава върху повърхността. Наблегнете на местата с повече мазни петна.

Оставете сместа да подейства 5 минути, разтрийте с гъба и изплакнете с топла вода.

Лимонов сок и вода

В мивка или съд с гореща вода добавете сока от 1 лимон и накиснете тенджери, чинии, лъжици, вилици и капаци за 10-15 минути в нея. След това ги почистете с гъба и изплакнете с гореща вода - от мазнината няма да остане и следа.

Защо френските домакини поръсват мивката в банята с брашно?


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес