Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези продукти ще държат зъбите ви здрави без нужда от зъболекар

27 октомври 2024, 16:00 часа

Практикуващият пародонтолог Йегана Маруфиди сподели какво трябва да добавите към диетата си, за да не ви притеснява състоянието на зъбите и венците.

Ядките, сусамът, какаото и плодовете, според него, са тези продукти, които не трябва да се забравят. Както каза зъболекарят, сусамът е по-добре да се добавя към всички салати заради високото съдържание на калций, който укрепва твърдите тъкани на зъбите. Всички видове ядки също са подходящи за укрепване на зъбите. Лекарите обаче препоръчват на хората да се съсредоточат предимно върху кедровите ядки, които съдържат най-голямо количество витамин D и калций. Кедровите плодове премахват проблемите с емайла. Освен това, само 50 грама ядки на ден могат да имат лечебен ефект, без да навредят на фигурата ви.

Какаото в чист вид е източник на магнезий, който е незаменим за укрепване на зъбите. Продуктът е в състояние да унищожи бактериите, които причиняват кариес и разрушаване на емайла, намалява количеството на вредната микрофлора върху лигавиците и венците, предотвратявайки пародонталните заболявания. Чистото какао намалява желанието за сладко и е полезно за организма, но ако към него се добави захар, ползите се губят.

Още: Как зъбите на мъжете се различават от тези на жените

Сред продуктите, необходими за здравето на зъбите, стоматологът изброи и ценни сортове мазни риби, зелен чай и листни зеленчуци. Последните съдържат пребиотици, необходими за нормалния човешки живот. И когато комбинирате зеленчуци и сирене в едно ястие, гарантирано ще получите необходимото количество калций. Лекарят препоръчва да заложите много на магданоза и целината, особено.

Голямото количество флуор в чаените листа може да предотврати развитието на възпаление и служи за предотвратяване на разрушителните процеси в зъбните тъкани. Флуорът има и диуретичен ефект, тоест ускорява кръвообращението и стимулира бързото извеждане на токсините от тъканите, обясни Йегана Маруфиди.

При избора на риба трябва да се търсят видове като сьомга, пъстърва, скумрия и треска. Те съдържат витамин D, който често е дефицитен, особено в северните райони. Витамин D подпомага усвояването на калция, предотвратява отслабването на емайла и появата на кариес. В допълнение, рибните ястия са източник на Омега-3, който предотвратява заболяването на венците, предотвратява подвижността на зъбите и загубата на зъби. 

8 причини да се усмихваме още по-често

3 зодии, известни с неустоимата си усмивка

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес