Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

25 април 2024, 16:11 часа

Пролетта е времето, когато искате да смените скучните си ботуши с елегантни обувки на висок ток. Но не всяка жена трябва да носи такива обувки и въпросът не е, че краката й се уморяват много. Понякога това е здравословен проблем.

Когато избирате нов чифт обувки за пролетта, трябва да мислите не само за стила и комфорта на модела, но и за ефекта, който тези обувки имат върху краката ви и цялото тяло като цяло.

Кои части на тялото страдат най-много от високите токчета?

Какво е важно да знаем за обувките на висок ток и дали всички жени могат да ги носят?

Не демонизирайте токчетата

Сега е модерно обувките с висок ток да се обвиняват за развитието на различни заболявания - от деформации на краката до разширени вени. Всъщност всички тези истории на ужасите се отнасят в по-голяма степен до супер високите тънки токчета, тоест напълно нестабилните модели.

Неправилното разпределение на натоварването допринася за развитието на напречно плоско стъпало, нарушава нормалното функциониране на мускулно-лигаментната система и дори може да увеличи проявите на някои заболявания, като разширени вени, особено на фона на първоначално наследствено предразположение. Така че все пак е по-добре да носите високи токчета само за кратко време.

В противен случай обувките с висок ток не могат да се нарекат еднозначно зли и забранени обувки. Разбира се, те често са по-малко стабилни, така че на тези, които се движат много през деня, обикновено им е по-удобно да носят обувки без ток или с малки токчета - 4-6 сантиметра.

Как лесно да ходим на високи токчета

Кой не трябва да носи токчета?

·       За плоски стъпала

Обувките с токчета са полезни при надлъжно плоскостъпие. Това ще помогне за подобряване на стабилността на стъпалото. Но при напречни плоски стъпала обувките с висок ток трябва да се носят с повишено внимание и задължително го комбинирайте със стелка за нормална опора на напречния свод на стъпалото.

·       При прегърбване

Друго противопоказание за носенето на обувки с висок ток е лошата стойка. Прегърбването сякаш дърпа човек напред, а токчетата го бутат назад, което прави много по-трудно поддържането на стабилност. Така че, ако искате да ходите на токчета, но страдате от проблеми със стойката, първо трябва да се справите с проблемите с гърба си.

Също така, „в допълнение към натоварването“ на високия ток, често се добавя стесняване на пръстите, което притиска стъпалото в предната част, а това увеличава риска от деформация на големия пръст, поява на болка и образуване на изпъкнала кост.

Определено не трябва да се отказвате от токчета в полза на обувки с напълно плоска подметка  - например маратонки и балетни обувки, които са обичани от мнозина. Те стимулират развитието на плоскостъпие и други деформации на краката, а също така пречат на нормалното разпределение на мускулното натоварване и могат да повлияят негативно на кръвоснабдяването на краката.

Златната среда ще бъде малка разлика между петата и предната част на крака. Това са обувки с ток около 2-3 сантиметра.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес