Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни помагат да поддържате мозъка си здрав!

25 октомври 2024, 09:42 часа

Нормално е и се очаква мозъкът ви да се променя с времето, но има много неща, които можете да направите, за да поддържате мозъка си възможно най-здрав през целия си живот и да намалите риска от развитие на невродегенеративни състояния (като болестта на Алцхаймер или Паркинсон), докато възраст.

Мозъкът работи денонощно без почивка. В допълнение към регулирането на когнитивните функции (като памет и учене), той също така отговаря за основни процеси като дишане, движение и контрол на температурата, само за да назовем няколко. Яденето на здравословни храни за мозъка ще подпомогне тези функции и в крайна сметка цялостното здраве.

Как го правят: 10 умни същества, които нямат мозък

Най-добрите храни за здравето на мозъка

Горски плодове

Горските плодове гъмжат от флавоноиди, вид антиоксидант, който придава на плодовете и зеленчуците блестящите им нюанси. Повече от това да правят храната ви красива обаче, флавоноидите помагат за подобряване на паметта.

Освен това, като антиоксиданти, флавоноидите предпазват нервните клетки от оксидативен стрес, като допълнително предпазват от невродегенеративни разстройства .

Ядки

Ако все още не сте луди по ядките, техните впечатляващи ползи за мозъка ще променят мнението ви. Ядките предлагат омега-3 мастни киселини, „добрите“ мазнини, които помагат за поддържане на структурната цялост на мозъка ви. Те също така са необходими за правилния кръвен поток, като се гарантира, че мозъкът ви получава достатъчно кислород, за да функционира. Освен това ядките съдържат витамин Е, цинк и селен, които имат антиоксидантни свойства.

Мазни риби

Подобно на ядките, мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини. В допълнение към поддържането на структурата на мозъка ви, тези мазнини помагат за намаляване на нивата на бета-амилоид (вид протеин) в кръвта ви.

Лекар: Тези храни влияят най-зле на мозъка

Високите нива на бета-амилоид са свързани с деменция и болестта на Алцхаймер, но яденето на много омега-3 може да помогне за намаляване на риска.

Черен шоколад

Това сладко (но не прекалено сладко) лакомство е с високо съдържание на антиоксидантни флавоноиди, които помагат за поддържане на здравето на мозъка чрез засилване на функцията (и регенерацията) на нервните клетки. Те също участват в пътищата или клетъчните реакции , които предпазват споменатите нервни клетки от увреждане. Нещо повече, флавоноидите намаляват риска от сърдечни заболявания, като ефективно поддържат здравословния кръвен поток към мозъка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес