Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на алергиите към комари и мушици: Как да реагираме

30 май 2024, 07:15 часа
Реклама

С настъпването на по-топлото време идват нови проблеми - например жилещи и кръвосмучещи насекоми, които могат да причинят много проблеми на деца и възрастни. Ухапванията от комари и мушици предизвикват силни реакции при някои хора.

Отровата на пчела, оса, земна пчела или стършел е потенциално алергенна и може да провокира както тежки локални, така и системни алергични реакции. Но ако говорим за онези насекоми, които не жилят, а хапят и пият кръв, те могат ли да провокират алергии?

Кой е най-опасен?

Най-често локалните възпалителни реакции, свързани с нарушаване на целостта на кожата и съдовите стени, възникват при ухапвания от кръвосмучещи насекоми. Поради това в областта на ухапването се появяват зачервяване и подуване, подуване на тъканите и е възможно лек сърбеж. Но могат да се развият и алергични реакции, които се образуват в отговор на проникването на слюнката на насекомите с биологично активни вещества в тъканта.

Най-често срещаните видове ухапвания от насекоми, които могат да причинят сериозни алергични реакции, са:

  • различни видове комари;
  • мушици;
  • конски мухи;

Слюнката на кръвосмучещите насекоми съдържа смес от анестетични, токсични и антикоагулантни компоненти, поради което насекомите могат да се хранят с кръв.

Алерголог даде съвет при ухапвания от насекоми

Какво се случва на мястото на ухапване?

При някои пациенти - възрастни или деца - контактът с кръвосмучещото насекомо причинява дълготрайно страдание. Това се дължи на характеристиките на щетите, които възникват при ухапване от конкретно насекомо.

Мушицата е много малка, до 6 мм, двукрило насекомо, което за разлика от ухапване от комар не пробива с хоботчето си, а изрязва участък от кожата и освобождава хемолитика си отрова в тъканта.

Местата на ухапване от мушици са силно сърбящи, червени, подути и понякога се развива заболяване - симулидотоксикоза, когато на фона на локални симптоми се появява учестен пулс и телесната температура се повишава. Ухапванията от мушици по лицето и краката сърбят особено дълго време и могат да бъдат усложнени от дерматит.

Комарите пробиват кожата с по-дълъг хобот и инжектират слюнка с хемолитична отрова.

Мушиците са най-активни сутрин и вечер, след 18.00 и до около 23.00 часа; комарите по-често хапят хората след 18.00 часа и през нощта. По това време трябва да носите светли дълги дрехи, които плътно покриват глезените ви.

Как да се справим със сърбежа от многото ухапвания от комари?

Ако имате алергии, внимавайте

За да не ви притесняват комари и мушици, трябва да използвате репеленти, които отблъскват насекомите, децата могат да използват разтвор на ванилин (без захар), за да накиснат сенника на количката или креватчето.

Когато използвате репеленти, трябва внимателно да проучите инструкциите - за какви видове насекоми е предназначен съставът.

Ако вече сте били ухапани?

За да намалите дискомфорта и да спите спокойно, водете нормален начин на живот, особено ако има много ухапвания, за да намалите сърбежа и подуването, от което се нуждаете:

  • изплакнете кожата на мястото на ухапване с чиста вода;
  • попийте веднъж областта на обрива с чиста салфетка;
  • прилагайте антипрутичен антихистамин;
  • при силно подуване нанесете крем с хормон;
  • при силен сърбеж можете да приемате антихистамин перорално;
  • ако телесната ви температура се повиши, вземете парацетамол или ибупрофен;
  • не чешете местата на ухапване и не докосвайте кожата с мръсни ръце.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес