Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студена или топла: с каква вода е по-добре да си мием лицето сутрин?

20 юли 2024, 08:44 часа

Традиционният сутрешният душ, съчетан с измиване на лицето, последваща грижа и нанасяне на грим, поражда много повече спорове от очакваното, свързани с температурата на водата, която е най-подходяща за тази ранна грижа. Докато повечето хора избират дали да измият лицето си с топла, или със студена вода според сезона и личните си предпочитания, дерматолозите гледат професионално на въпроса и съветват да не се изпада в крайности.

Колкото и приятен да е горещият душ в мразовит зимен ден, както и леденият в знойното лято, нито студената, нито горещата вода са полезни за кожата и особено за нежната и чувствителна кожа на лицето. Със студена вода ли да мием лицето сутрин е въпрос, който занимава дамите, полагащи усилия да съхранят младостта и свежестта на кожата си.

Попадали на мнения, че студената вода съживява кожата, стяга порите и е прекрасен начин да започнат деня, много от тях използват вода с температура твърде по-ниска от идеалната за кожата.

Почистване на лице в домашни условия

Защо студена вода, с която да мием лицето сутрин, е лош избор?

Студената вода не разтваря добре мазнините, грима, не почиства идеално и може да нанесе щети върху кожата. Някои експерти дори подчертават, че вазоконстрикцията, която студената вода предизвиква, кара кожата да затвори в порите си мръсотията, грима, омазняването, натрупалите се мъртви клетки и бактерии през нощта, преди почистващият препарат да може да ги отмие. Именно поради това съображение експертите съветват да не се допускат крайности, когато говорим за личната хигиена – да не се използва студена вода.

Защо горещата вода за измиване на лицето сутрин е още по-лош избор?

И докато ледената вода ще остави лицето непочистено и мръсно, горещата ще нанесе още по-тежки щети на кожата ни. Въпреки че горещата вода отваря порите и помага за почистването им – не е случайно, че парната баня е толкова ефективна и популярна, въпреки че се справя по-добре с наслояванията от грим, омазняване, прах, бактерии и прочие върху кожата на лицето, въпреки че топлата кожа по-добре поема продуктите за грижа, нанесени след душ, експертите съветват да се внимава с горещата вода и да не се напарваме с нея, дори да е люта зима.

Причината за това е рискът горещата вода да нанесе щети на кожата, които дори са по-сериозни от тези, които студената вода може да причини. Горещата вода лишава кожата от нейните естествени масла, които са от ключово значение за здравето на кожата, като това позволява да усетите лицето си уникално чисто, но за кратко – кожата, лишена от естествените си масла усилва производството на нови, за да възстанови липсата, а по този начин в дългосрочен план мазната кожа има риск да стане по-мазна.

Отслабена е и кожната бариера при системно използване на гореща вода, което поражда риск от множество кожни проблеми. Горещата вода влошава и някои кожни заболявания като псориазис, екзема и розацея. При дамите, чиято кожа е склонна към зачервяване, горещата вода да ще го предизвика веднага. Какво да правим тогава и каква вода да предпочетем за сутрешния душ?

11 начина за почистване на лице у дома с натурални продукти

Идеалната температура за измиване на лицето сутрин

Експертите имат своите съображения да не препоръчват нито горещата, нито ледената вода за сутрешното измиване на лицето, макар и студената, и горещата вода да имат и своите плюсове. Според дерматолозите въпросът дали да използваме студена или гореща вода сутрин има един категоричен отговор – нито една от двете.

За да осигурите правилна грижа за кожата, важно е водата за сутрешния душ да е марна – леко топла. Ако се притеснявате, че тя не е достатъчно топла, за да отмие грима, почистете го първо с тампонче. Ако се нуждаете от почистване на порите, направете си парна баня в удачно време. Ако се притеснявате, че кожата няма да изглежда свежа след топлата вода, завършете миенето, напръсквайки лицето със студена такава.

Ниските температури на водата за изплакване причиняват свиване на кръвоносните съдове, което може да помогне за намаляване на възпалението, предизвикано от акнеична кожа, намаляване на подпухналостта на лицето, стягане на порите, по-свеж тен и гладка кожа. Не прекалявайте обаче – говорим за студена, а не за ледена вода, както и за напръскване, след като изплакнете лицето си, а не за измиване със студена вода.

Важен е и изборът на измиващият препарат, а не само температурата на водата. Той трябва да е дълбоко почистващ, да съдържа киселини като алфа и бета хидрокси киселини за елиминиране на замърсяванията и мъртвите кожни клетки, без да се наруши кожната бариера.

Не пропускате да хидратирате и да се грижите за кожата „отвътре“, както и да изберете правилната бяла козметика, съобразена с типа на кожата. Само с правилна температура на водата за сутрешния душ не може да очаквате чудеса.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес