Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигналите, които ни изпраща тялото при сърдечни проблеми

17 юни 2021, 12:55 часа

Ето няколко примера как да разпознаем, че имаме сърдечни проблеми:

Сърдечни неволи

Благодарение на по-големите познания за здравословното хранене и напредъка в лечението, днес по-малко хора умират от сърдечни заболявания, отколкото в миналото. Въпреки това, запушените сърдечни артерии все още са първостепенна причина за смърт. Нищо че симптомите на сърдечен удар могат да бъдат страшен първи признак на неприятности (и имайте предвид, че жените имат различни симптоми от мъжете), понякога тялото предлага по-фини знаци, че нещо не е както трябва. По-долу е  посочен списък на симптомите, които може да обсъдите с Вашия лекар.

Вие сте изключително изморени

Това не е просто липса на сън. Това е изключителна умора. Помислете как се чувствате при грип, освен че това не изчезва. Причината, поради която се чувствате така е липсата на кислород. Сърцето се бори и се напряга, за да достави кислорода до тялото ви. Въпреки това, много хора се чувстват изморени по много причини. Ако това е единственият ви симптом, можете да говорите с Вашия лекар, но не заключавайте, че проблемите ви са със сърцето само въз основа на това.

Краката ви се подуват

Подуването на краката може да възникне поради куп причини за разнообразие от градината, като бременност, разширени вени (които са неприятни, но не и опасни) или когато пътувате и имате ограничени възможности за придвижване. Това може да е и признак на сърдечна недостатъчност, хронично състояние, при което сърцето изпомпва кръвта неефективно. Подуване може да възникне и когато сърдечната клапа не се затваря по правилния начин. Някои лекарства за кръвно  и диабет също могат да причинят подуване.

При ходене изпитвате силна болка

Ако мускулите на тазобедрената става и краката ви получава спазми, когато се изкачвате, ходите или се движите, тогава се чувствайте по-добре, когато си почивате, не го повдигайте поради старост или липса на активност. Това може да е признак на периферно артериално заболяване, известно още като PAD. PAD е отлагане  на мастна плака в артериите на краката, което е свързано с по-висок риск от сърдечни заболявания. Ако имате PAD, има 50% шанс да имате запушване на една от сърдечните артерии. Добрата новина? PAD (и сърдечно заболяване в това отношение) е много лечимо състояние.

Замайвате се или ви се вие свят Ако някога сте били на фитнес, може да сте видели предупредителни знаци за спиране на ходене, бягане, колоездене или елиптично стъпване, ако ви се вие свят или виене на свят. Този симптом може да бъде причинен от дехидратация или защото сте станали прекалено бързо.

Всеки един от симптомите изисква консултация със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес