Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнали от вашата котка, че не се чувства добре

22 февруари 2023, 13:50 часа

Котката може да бъде верен приятел и най-добрата компания през дните, когато сте вкъщи. Повечето котки са независими и доволни да прекарват част от деня сами, правейки каквото харесват, но също така те са и социални същества, които обичат да се свързват с хората и се нуждаят от физическа и умствена стимулация всеки ден. Колкото и да обичат да са сами от време на време, котките разчитат на своя стопанин да ги забавлява.

Котките, които не получават достатъчно време в игра или достатъчно обич, често стават отегчени и се обръщат към нежелано поведение като начин за повишаване на нивата на щастие. Такова поведение може да ви се стори странно, но това всъщност са сигнали, че вашата котка не се чувства добре и не е удовлетворена.

Какво не харесват котките?

Сигнали от вашата котка, че не се чувства добре

1. Преяждане

Ако забележите, че котката ви хапва по-често, отколкото обикновено, или дава сигнали, че е непрекъснато гладна - струва си да разберете дали не преяжда, защото търси нещо, което да прави, защото й е скучно.

Това може да доведе до затлъстяване и трябва да се предотврати с внимателен контрол на порциите и следене на храната.

2. Прекомерна вокализация

Ако котката ви мяука през нощта, докато се опитвате да заспите или когато излезете през вратата - това може да е признак на скука от вашия котешки приятел, който отчаяно се нуждае от малко внимание.

Защо котката ви хапе? Топ 5 причини

3. Драскане по мебелите

Tова поведение може да е начинът на вашия котарак да ви уведоми, че не получават достатъчно физическа и умствена стимулация през деня. Многократното драскане на дивана или леглото ви, след като сте им казали да не го правят, често е начинът на котката да се опита да изрази скуката си и да привлече вниманието ви. Освен захабени мебели, ще имате и раздразнена котка. Имайте предвид, че драскането по мебелите е и признак на маркиране на територията или безпокойство.

4. Прекомерна грижа за козината

Прекомерната грижа за козината, като хапане на кожата или издърпване на козината, често са начини на отегчена котка да се опитва да се занимава с нещо. Но това може да доведе до дразнене на кожата, което ще накара котката ви да продължи да го прави – така става един затворен повтарящ се цикъл. Това може да е признак на стрес или скука.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес