Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сега е моментът за тези козметични процедури

02 март 2022, 11:10 часа

Зимата е чудесно време да възстановите кожата си от различни несъвършенства. Сред тях са заличаването на порите или пък спукани капиляри. През този период слънцето не е толкова силно, следователно няма да влоши състоянието на кожата ви. Ето и какви още процедури можете да си позволите през зимата според д-р Ана Пейкова.

Фибромите се гонят с ток или лазер

Това са малки израстъци, които приличат на папиломи. Излизат по шията, подмишницата и врата. Понякога могат да имат и цветови оттенък. Получават са на места, където има триене. Затова можете да ги видите около шаловете, верижките, гънките на сутиена и други подобни. Когато причината е вирус, те могат да бъдат особено неприятни и сърбящи.

Премахват се с електрокоагулатор. Той ви изгаря еднократно с ток, като това се прилага на образования, които не са възпалени. Можете да приложите и по-старата технология с течен азот. При този метод дори могат да се махат папиломи по главата.

Третият и най-съвременен начин е изгарянето с лазер. Това трябва да се прави само от опитен дерматолог, а не от козметик.

Спуканите капиляри се заличават с пулсова светилна

Третирането на тези капиляри се прави само с ток или фототерапия на капилярите с IPL. Това е апарат, който излъчва светилна с определена дължина. Самата светлина се свързва с окисления хемоглобин и така кръвоносните съдове се свиват.

Ако капилярите са под формата на звезди, то тогава могат да се премахнат и с ток, еднократно. При тези, които са като мрежа са нужни няколко третирания. Те са признак за розацея и дори може да се приложи и лечение с медицинска козметика.

Пигментните петна се чистят с комбинирана терапия с пилинг

Най-подходящото време за премахване на петна, дори и от хормони или изгаряне от слънцето, е именно зимата. Премахването може да бъде комбинация от няколко метода. Първо е добре да се направи една процедура с IPL апарат, а след това да се направи пилинг на цялото лице или само на петното.

Те трябва да се комбинират с избелващи средства – нощен и дневен крем за избелване, както и слънцезащитен крем. Ако петното е много старо или ново, тогава се използват серуми под формата на молив, които се нанасят само върху петното. Третирането на старите петна може да продължи няколко месеца.

Ако имате петна, то задължително трябва да използвате за слънцезащитен крем по време на пролетта и лятото. По този начин ще защитите и кожата си, така че да не влошите състоянието си и петната отново да се активират.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес