Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво трябва да се измие косата след боядисване – тайните трикове на професионалистите

03 юни 2024, 11:33 часа

Промяната на цвета на косата е сред най-честите процедури както във фризьорските салони, така и извършени в дома. За някои дами това е шанс да заличат години от възрастта си, покривайки посребрените коси, докато други търсят най-добрия колорист с цел постигане на ефекти, избор на нюанси, които да подчертаят красотата на кожата и очите им.

Все по-рядко дамите са с естествен цвят на косата си, което обуславя и системното нарастване на разнообразието от продукти за грижа за боядисваната коса, предлагани на пазара. Въпреки наличието на толкова много информация за грижа за косата след боядисване и за поддържане на цвета, все още има малко популярни трикове за постигане на впечатляваща дълготрайност на цвета и блясък, които професионалистите пазят в тайна.

Разкриваме ви един от техните тайни съвети с какво да се измие косата след боядисване, за да запечатате цвета и да не позволите неговата красота и наситеност да избледнеят бързо, след като сте отделили от времето и бюджета си.

Как повторното боядисване на косата да сработи?

Как трябва да се измие косата след боядисване и други трикове на специалистите

След боядисване в салон косата ви е жива, бляскава и изглеждаща като от реклама. Това не е случайно и тези резултати се постигат с малки трикове след измиване на косата и добра подготовка преди самото боядисване. Техниките за нанасяне на боята също са важни, като по този начин се постигат ефекти и впечатляващи резултати.

Много от тях трудно бихте постигнали в дома си, а някои са постижими само в салон, но това далеч не означава да се откажете от опознаване на техниките за правилно измиване и грижа за косата след боядисване с цел запазване на наситеността и красотата на цвета. Вижте тези съвети как да се измие косата след боядисване и други лесни за прилагане в домашни условия трикове, които „откраднахме“ от професионалистите, и се насладете на кичури, изглеждащи като направени в салон.

-          Стилистът на знаменитости Коди Ренегар съветва дамите да не мият косата си с шампоан 48 часа след боядисване.  Единственото измиване трябва да е това след самото боядисване – за отмиване на боята, последвано от 2-3 сухи дни за косата. Това значително помага за съхраняване на цвета. Вържете я високо или я защитете с шапка за плуване по време на душа.

-          Сменете шампоана си с такъв за съхраняване на цвета, специално разработен за боядисана коса. Нанасяйте по-малко количество от него и разредете честотата на миенето, използвайки сух шампоан. Много е важно да използвате хидратиращ  шампоан, за да запазите тона на кичурите си, както и да инвестирате в качествен такъв.

Тази инвестиция със сигурност си струва и ще се изплати във времето, защото ще се съхрани цветът по-дълго, тоест ще имате нужда от по-редки срещи с фризьора си за освежаване на цвета, а това означава по-малко платени средства в салоните за красота. Не пестете от качествен шампоан, това излиза по-скъпо, не само за портмонето ви, но цена плаща и самата ви коса, която неминуемо страда с всяко боядисване – и най-качествената боя е химия, чудесно знаете това.

-          Забравете за продуктите за дълбоко почистване на косата и скалпа, за ексфолирането му, както и за мазните и богати маски за коса, които отмиват цвета. Употребата на подобна маска и особено на домашно забъркана непосредствено след боядисване, ще смъкне тон-два от боята – не желаете това, нали така?

Боядисване на косата: Това е най-добрият цвят за сивата коса

-          Вероятно най-силно вълнува всяка дама с какво да измие косата си непосредствено след самото боядисване. Професионалистите съветват това да е… студена вода. Не ледена, за да замръзнете, но хладка. Измиването на косата с хладка вода помага за минимизиране на избледняването, но също така помага за запечатването на кутикулата и запазва повече влага върху скалпа и кичурите. Така няма да се лишите от нюанси от цвета още след самото боядисване. Старайте се и по-нататък да миете косата си с леко топла вода, а не с гореща. Съвет, идеален за лятото. Горещата вода отмива от цвета ви.

-          Като казахме лято – не пропускайте слънцезащитата за скалпа и косата през  лятото. Докато слънцето потъмнява кожата ви, то изсветлява косата и отнема бързо от цвета ѝ. На плажа може да разчитате и на капела или шапка като допълнителна защита, а в града – на продукти с УВ филтри за защита на  цвета на боядисаната коса от слънцето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес