Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рукола: Защо е опасно да се консумира в големи количества?

16 март 2021, 12:09 часа
Реклама

Руколата е била неизменна част от менюто на древноримския император Гай Юлий Цезар. Той я консумирал ежедневно, тъй като бил убеден, че тя е отлично средство за подобряване на потентността.

Към днешна дата руколата е отлично допълнение към салатите. 

Нейната масова употреба датира от 16-17 век в Англия. По-късно тя започва да се употребява в цяла  Европа и след това и в света. В страните от Близкия изток - Турция, Ливан, Сирия, руколата се използва като лекарство за безплодие, заболявания на храносмилателния тракт и различни видове дерматити. В Индия маслото от семената на това растение е на изключителна почит.

В съвременна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към пица, ризото, сос песто, салати и тестени изделия. Британците я използват като подправка за горещи ястия, а французите като допълнение към мезета и леки салати. За египтяните руколата е идеалната подправка за морски дарове и боб.

Tя и останалите листни зелени зеленчуци могат да помогнат за намаляване на риска от диабет. Доказано е, че алфа-липоевата киселина, мощен антиоксидант, открит в руколата, значително намалява нивата на кръвната глюкоза, засилва чувствителността към инсулин и дори помага за предотвратяване на допълнителни окислителни увреждания при пациентите с диабет.

Но, както всяко друго растение, така и тя има своите плюсове и минуси. 

Тези, които са диагностицирани с гастрит с висока киселинност, също трябва да внимават с нея. Тя съдържа киселина, която допълнително дразни болния стомах.

Американски алерголози от болница Хенри Форд в Детройт смятат това растение за най-силния алерген поради наситеността му с фитонциди. Според лекарите най-често алергия към рукола се появява при тези, които изобщо не могат да понасят кръстоцветните (зеле, репички, ряпа).

Руски експерти изтъкват, че руколата съдържа голямо количество витамин К, за който е известно, че повишава съсирването на кръвта. Това обяснява и нейната опасност за тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Руколата не трябва да се консумира при разширени вени и тромбофлебит.

Установено е също, че тя може да причини маточни контракции при жените по време на бременност и съответно да предизвика спонтанен аборт.

Всички тези „заплахи“ са реални, ако използвате руколата в неограничени количества. Кулинарни експерти напомнят, че това зеленолистно растение е подправка и не трябва да го използвате самостоятелно, като например листата на марулята, а винаги в комбинация с друга храна. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес