Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете как пържат риба в елитните ресторанти – ще си оближете пръстите

29 август 2022, 14:45 часа

Пържената риба е любима за хапване през лятото. Повечето риби обаче имат кости, премахването или изплюването на които не е лицеприятна гледка. Да сте виждали някой да рови в устата си в елитен ресторант в търсене на досадната малка кост, която е хапнал? Не. Ние също не сме. Това ни накара да потърсим отговор на голямата загадка как пържат рибата в ресторантите така, че тя хем да не е прекалено препържена, хем костите някак да се стопят и да не се усещат при хапване. Развенчаваме тайните на големите майстори в кулинарния занаят и ви разкриваме как  ресторантите пържат риба, която впечатлява с вкуса си и на която костите сякаш ги няма.

Реклама

Защо да ядете повече риба?

Препържването ще помогне за стопяване на костите и те няма да се усещат, но няма да се усеща и сочността, индивидуалния характер на рибата. То не допринася за вкуса и вида на рибата на масата ви. Ето защо макар да помага за справяне с досадните малки костички, препържването не е отговор на въпроса как ресторантите пържат риба и не се прилага от елитните заведения. Тайната се крие в направата на множество малки разрези по рибата, които се пълнят с масло, зеленчуци, лук или други съставки, преди рибата да се потопи в мазнината. Пълнежът хем придава невероятен вкус на рибата на масата ви, хем разрезите помагат сгорещената мазнина да проникне в рибата и буквално да стопи костите. Този хитър трик позволява да хапвате пържена риба без притеснение в елитен ресторант, без да се налага да чистите или да търсите костички в устата си.

Може да приложите хитрината, споделена от ресторантите, и в дома си. Начинът на приготвяне е подходящ за всякакви малки риби, които искате да изпържите и да поднесете на трапезата си вкъщи. За да се насладите на вкуса и да бъде хармоничен и добре издържан, не пропускайте да проверите с какви зеленчуци върви избраната от вас риба, преди да направите разрезите и да я напълните. При погрешен избор на плънка ще получите риба, чиито костички няма да се усещат, но нито вкусът, нито ароматът ѝ ще напомнят приготвената в елитните ресторанти, които открехнаха завесата на дълго пазената тайна – как пържат рибата така, че да е изключително вкусна и ароматна и да не се усещат костите ѝ, без да я припържват и без да се налага да се вадят.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес