Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пъпеш - при кои хронични заболявания е изключително полезен?

23 юли 2024, 12:20 часа

Пъпешът е сред летните изкушения, които с удоволствие поднасяме на масата си в знойните дни. Подобно на динята, той е традиционен летен плод, доставящ ни така нужната хидратация, когато живакът в термометъра стремглаво се катери нагоре. Богат на витамини и минерали, той предлага много ползи за здравето независимо кой сорт сте избрали да разрежете за десерт.

В страната ни се отглеждат и консумират сладки пъпеши, но в някои части на света се разхлаждат с горчив. Въпреки че има разлика в съдържанието на витамини между сортовете и в ползите за здравето, които доставят, най-общо можем да определим пъпешите като богати на антиоксиданти, витамин С, бета-каротин и осигуряващи отлична хидратация на тялото. Съдържащите се в тях минерали и витамини ги правят особено ценни за определени групи от хора и пациенти с различни хронични заболявания. Вижте дали сте сред тях.

Пъпеш – изключително полезен и вкусен плод

Консумацията на пъпеш се препоръчва на:

-          Хората с висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Като плод, богат на антиоксиданти, пъпешът се грижи за неутрализиране на вредното въздействие на свободните радикали и помага за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Последните проучвания по темата сочат значително редуциране на хроничните сърдечни проблеми при хора, консумиращи редовно пъпеш

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

-          Страдащите от запек

Съдържащ около 90% вода, пъпешът е сред най-оптимално хидратиращите плодове, идеален за летните жеги и за страдащите от хроничен запек. Високото съдържание на вода в пъпеша подпомага редовните движения на червата.

-          Страдащите от ставни проблеми

Не можем да твърдим, че пъпешът е чудодеен плод и че ще реши всички ставни проблеми, но високото съдържание на вода в него със сигурност е полезно за здравето на ставите, като ги поддържа смазани и повишава подвижността им.

-          Пациентите с бъбречни заболявания и висок риск от образуване на камъни в бъбреците

Отново ползата за здравето и превенцията на образуването на камъни в бъбреците се дължи на високото съдържание на вода във вкусния летен плод.

-          Пушачите и страдащите от чести вирусни заболявания

Пъпеш изключително полезен за пушачите? Ако се чудите защо и как точно помага, спомнете си, че е ценен източник на витамин С. Пушачите се нуждаят от щедри дози витамин С, тъй като го унищожават с всяка изпушена цигара и често страдат от дефицит. Заради богатото си съдържание на витамин С пъпешите са важни и за страдащите от дефицити на имунната система, за хората, които често се разболяват и няма грипна епидемия, която да не ги повали.

Витамин С е мощен антиоксидант, който не само се бори със свободните радикали, но се грижи и за здравето на имунната система и нейната бойна готовност да се справя с вируси и бактерии. Само една чаша нарязан пъпеш задоволява почти 70% от дневните ви нужди от витамин С, което нарежда пъпеша сред най-ценните източници на витамина.

-          Пациентите с анемия

Няма пряка връзка между пъпешите и анемията, самите те не са ценен източник на желязо, но пациентите с анемия е добре да консумират повече пъпеш заради големите количества витамин С в плода, който витамин помага на тялото да абсорбира повече желязо от храните, които го съдържат.

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

-          Дамите, които категорично отказват да остаряват

Отново ще си говорим за витамин С, но този път за ползата за кожата, която осигурява. Витаминът участва в синтеза на колаген, а той е от ключово значение за младостта на кожата, борбата с преждевременното остаряване, превенцията и заглаждането на фините линии и бръчките. С възрастта намаляващите запаси на колаген допринасят за образуването на бръчки, а синтезът му е невъзможен без витамин С. Тази полза от консумацията на пъпеша вълнува преди всичко дамите, които обикновено са по-чувствителни на тема възраст и полагат усилия да изгладят кожата си и да изтрият години от лицата си.

Кой не трябва да хапва пъпеш?

Макар да е изключително полезен, пъпешът може да бъде опасен за някои хора, които страдат от:

  • Диабет тип 2, тъй като съдържа много захар.
  • Алергия към  пъпеши – вид хранителна алергия, с която трябва да се съобразявате.
  • Диагностицираните със синдрома на раздразнените черва, при които пациенти се очаква пъпешът да доведе до диария, газове и подут стомах, дължащи се на съдържащите се в него специфични класове въглехидрати, които се срещат и в динята.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес