Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прост начин да подобрите отношенията си с близките, за който всички психолози ви напомнят

25 октомври 2024, 18:30 часа

Едно от често срещаните погрешни схващания за взаимоотношенията, което имат много възрастни е, че околните могат да четат мислите ни и да отгатват очакванията ни за общуване. Но това не е вярно, особено когато става въпрос за хора, които не познавате добре.

За да общувате с близките си, е важно да предприемете две стъпки. Те са препоръчани по-специално от известния психолог и автор Михаил Лабковски:

Стъпка 1: Разберете себе си и желанията си

Още: Внимавайте с тези 5 фрази, за да не разгневите събеседника си

Преди да очаквате разбиране от другите, е важно да разберете собствените си нужди, желания и очаквания. Само тогава ще можем да изразим какво точно ни притеснява и какво искаме.

Практическа задача: Можете да вземете няколко ситуации в общуването с хора и да запишете: какво очаквам в общуването с тях? Какъв вид помощ, какъв вид внимание, каква реакция искам да получа? Как искам да прекарваме времето си заедно? И така нататък.

Стъпка 2: Предайте ги ясно на другите хора

Следващата стъпка е да се научите как да говорите за чувствата и нуждите си открито, ясно и учтиво.

Още: 7 фрази, които ще ви помогнат да поддържате адекватно всеки разговор

Например, вместо да се обиждате от факта, че работата ви е подценена, можете откровено да кажете на ръководителя си: „Бих искал да обсъдя с Вас възможността за увеличаване на заплатата ми, тъй като смятам, че резултатите ми през изминалата година го заслужават.“ Или на съпруга си: „Бих искала утре да ми помогнеш да почистя къщата.“ Като заявявате желанията си или, напротив, ограниченията си, вие също така маркирате границите си.

Разбира се, невинаги другият човек може и иска да задоволи желанията ни и може да се сблъскаме с отхвърляне. Ако това се случва редовно, си струва да се замислите: имате ли нужда от такава връзка? Но това е друг въпрос.

Като съобщаваме желанията и нуждите си, получаваме много предимства:

- По-ниска вероятност от недоразумения, обиди и конфликти

Още: 5 неща, които мъжете не трябва да казват на жените

- Благодарение на откритостта и искреността във връзката има повече доверие и прозрачност.

- Осъзнаването на нуждите ни и възможността да отстояваме границите си допринасят за самочувствието ни.

Защо се страхуваме да съобщим желанията си

Много хора се страхуват да говорят за желанията си от страх да не бъдат отхвърлени или да не изглеждат прекалено взискателни. Не забравяйте обаче, че здравите взаимоотношения се градят на взаимно уважение и разбиране.

Важно е да разберете: способността да изразявате нуждите си не е егоизъм, а грижа за себе си и принос към връзката.

И само ако вторият човек знае, но редовно пренебрегва нуждите ви и преминава границите, това е повод да се замислите: трябва ли да общувате с него?

Как да говорите за желанията си, така че да бъдете чути?

Също така е важно не само да сте наясно с желанията си, но и да умеете да ги изразявате по начин, който не звучи като ултиматум. Не забравяйте, че целта на общуването не е да манипулирате, да постигнете нещо със сила и да потиснете другия човек, а да намерите взаимно разбиране.

За да сте сигурни, че съобщението ви ще бъде възприето конструктивно, опитайте се да използвате следните техники:


„Аз-съобщения“. Вместо обвинения („Ти не ме забелязваш“) използвайте фрази, които започват с „аз“. Например: „Чувствам се разочарован, когато не усещам твоята подкрепа. Бих искал да я получавам по-често (и продължете да описвате точно каква е тя и как)“.

Бъдете конкретни: Вместо общи фрази („Винаги си толкова невнимателен“), опишете конкретна ситуация, която ви е наранила. Например: „Когато забравихте за срещата ни, се почувствах изоставена и маловажна“.

Предложения: Вместо изисквания, предлагайте възможни решения. Например: „Може би можем да планираме срещите си предварително?“

Изразяване на съпричастност: Понякога е важно да премахнете агресията от съобщението. Например съквартирант в хотел казва на приятел: „Разбирам, че не си го направил нарочно, но се опитай следващия път да не затръшваш вратата.“

Друг пример: „Чувствам се малко самотен, когато прекарваме толкова малко време заедно. Може би бихме могли да отделяме по една вечер седмично само за нас двамата“.

Този вид формулировка ще ви помогне да изразите мнението си, без да предизвикате защитна реакция.

Практическа задача: Точно сега си спомнете за няколко ситуации, в които за вас е било важно да изразите желанията си, и помислете как бихте могли да ги изразите ясно, но учтиво.

Започнете с малки стъпки: изслушвайте внимателно себе си и близките си, изразявайте открито чувствата си и се уважавайте взаимно. И тогава ще забележите как връзката ви ще стане по-силна и по-щастлива.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес