Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При изгаряне с горещо олио - ето какво първо да направим

23 юни 2024, 23:00 часа

Кухнята може да бъде коварно място, особено когато работим с горещо олио. Изгарянето с олио е едно от най-болезнените преживявания, които могат да се случат по време на готвене. Освен силната болка, рискът от сериозни наранявания и образуването на белези е значителен. Ето защо е важно да знаем как да реагираме бързо и правилно в такива ситуации.

Реклама

Незабавни действия при изгаряне

1. Използвайте мед

Първото нещо, което трябва да направите, когато горещата мазнина попадне върху кожата ви, е да намажете засегнатото място с мед. Медът не само успокоява болката, но също така помага да се предотврати образуването на мехури и намалява възпалението.

Първа помощ при слънчево изгаряне, какво категорично не трябва да правите

2. Алтернативни методи

Ако нямате мед под ръка, има няколко други народни средства, които могат да облекчат болката и да ускорят заздравяването:

  1. Белтък от яйце: Нанесете белтък върху изгореното място, което ще помогне за облекчаване на болката и охлаждане на кожата.
  2. Кисело мляко: Мазнината в киселото мляко създава защитен слой, който предпазва кожата и намалява възпалението.
  3. Сода за хляб: Ако изгарянето е леко, посипете участъка със сода за хляб, която ще помогне за намаляване на болката и подуването.

кисело мляко

3. Картофен компрес

Един от най-ефективните методи за третиране на изгаряния е използването на настърган картоф. Настържете суров картоф, завийте го в марля и приложете компреса върху изгорената област. Оставете го за няколко часа, за да облекчи болката и да предотврати образуването на мехури.

Консултирайте се с лекар

Важно е да се отбележи, че само медицински специалист може да прецени колко сериозно е изгарянето. Ако имате съмнения относно степента на нараняване, след като сте приложили някакво средство за облекчаване на болката, потърсете лекарска помощ.

Изгаряне с желязо, бичуване и други начини за лечение на венерически болести от миналото

Какво да избягвате

1. Не мийте мястото със студена вода

Въпреки че инстинктът ви може да бъде да измиете изгореното място със студена вода, това не е препоръчително. Моментното облекчение е измамно и може да доведе до допълнителни проблеми.

2. Не пукайте мехурите

Ако въпреки всички мерки все пак се образуват мехури, не ги пукайте. Оставете ги да спаднат по естествен начин, за да избегнете инфекции и по-дълго време за заздравяване.

Изгарянето с горещо олио е сериозен инцидент, който изисква бърза и адекватна реакция. Използването на народни средства като мед, белтък от яйце, кисело мляко или картофен компрес може да помогне за облекчаване на болката и предотвратяване на усложнения. Въпреки това, винаги се консултирайте с медицински специалист, ако имате съмнения относно степента на нараняването. Най-важното е да останете спокойни и да действате бързо, за да минимизирате последиците от изгарянето.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес