Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прах у дома - лайфхакове как да се отървете от него веднъж завинаги

20 октомври 2024, 15:30 часа

Всеки от нас е изправен пред проблема с праха в къщата. Дори и в най-чистите апартаменти той намира своето място, установявайки се върху мебели и подове. Но какво е прах, откъде идва и как да се справим ефективно с него? Тук ще разберем естеството на праха и ще споделим три прости лайфхака, които ще ви помогнат значително да намалите количеството прах във вашия дом.

 

Какво е прах

Още: Чист дом без усилие: 8 съвета за по-малко прах по мебелите

Прахът не е само мръсотия. Това е сложна екосистема от микроскопични частици, състояща се от човешки и животински кожни люспи, косми, растителен прашец, акари и техните екскременти, както и бактерии и гъбички. Освен това в праха могат да се намерят неорганични вещества: частици от пръст, пясък, строителни материали и текстил.

 

Как прахът влиза в къщата

Прахът влиза в нашите апартаменти от много източници. Вятърът го вдига от улиците, а обувките и дрехите носят малки частици в къщата. Прашецът на растенията влиза през отворени прозорци, а акарите живеят в килими и текстил. Дори ние самите допринасяме, като оставяме люспи кожа и коса навсякъде.

Още: Пипидастър: Магически помощник или безполезно нещо в домакинството?

 

Как да се отървете от праха у дома завинаги: 3 лайфхака

Въпреки че е невъзможно напълно да се отървете от праха, можете значително да намалите количеството му и да направите дома си по-чист и по-комфортен.

 

Още: Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

1. Редовно почистване

Мокрото почистване е вашият най-добър приятел в борбата с праха. Използвайте влажни кърпи или мокри прахосмукачки, за да избършете повърхностите. Не забравяйте да перете спалното бельо, завесите и килимите, за да премахнете праха и акарите. Също така е важно да почистите труднодостъпните места, като например зад мебели и рафтове. Използвайте антистатични спрейове, за да предотвратите повторното натрупване на прах.

 

2. Контрол на източниците на прах

Систематичната вентилация помага за премахване на праха, внесен от улицата. Инсталирайте пречистватели на въздух с HEPA филтри, които улавят ефективно малки частици и алергени. Избягвайте килими с дълъг косъм и тежки завеси, които лесно натрупват прах. Ако имате домашни любимци, избирайте породи с къс косъм и ги подстригвайте редовно. Следете нивото на влажност в апартамента си, за да предотвратите появата на мухъл.

 

3. Промени в начина на живот

Развийте прости навици, които ще помогнат за намаляване на праха. Сменете обувките си с домашни, за да избегнете внасянето на прах от улицата. Извършвайте редовни козметични ремонти, за да запечатате пукнатини, където може да влезе прах. Използвайте аспиратор, когато готвите, за да избегнете разпръскването на частици храна.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес