Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна или вредна е суровата тиква?

13 ноември 2023, 08:20 часа

Тиквата е растение, богато на каротеноиди - пигменти с фотозащитни свойства, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето, помагайки за предотвратяване на появата на рак на кожата.

Д-р Карла Леал описва предимствата при консумиране на тиква.

Тиквата се консумира предимно след термична обработка – но определено консумирането й в суров вид, когато човек е способен и има възможност за това, разкрива много по-пълноценно всичките й предимства за здравето.

Още: 3 причини да ядете ТИКВА

Тъй като съдържа сериозни количества от каротеноидите лутеин и зеаксантин, тиквата също предпазва очите от ултравиолетовите лъчи, излъчвани от слънцето, и от синята светлина, излъчвана от компютри и мобилни телефони, предотвратявайки образуването на катаракта.

Тиквата варира по размери и форма. Използва се със или без кората в ястия като супи, сладкиши и пюрета. Тиквените семки може да бъдат консумирани като лека закуска или под формата на брашно, например в сладкиши, хляб и бисквити.

Основни ползи от тиквата

Главните здравословни ползи от консумирането на тиква са следните.

Още: СУПЕР лесна и вкусна крем супа от тиква

1. Поддържа здравето на очите

Тиквата е богата на лутеин и зеаксантин, каротеноиди с висока антиоксидантна сила, които предпазват организма от увреждане, причинено от свободните радикали, поддържат здравето на очите и предотвратяват катаракта.

Каротеноидите, присъстващи в тиквата, пазят от ултравиолетовите лъчи на слънцето; също и от светлината, излъчвана от телевизори, компютри, таблети и мобилни телефони. Предотвратяват макулна дегенерация - свързано със стареенето заболяване, което намалява зрението.

2. Помощ при отслабване

Още: Зимно изкушение - супа от тиква с къри

Тиквата съдържа значителни количества фибри, които образуват вид гел в стомаха и по този начин увеличават времето, необходимо за смилане на храната. Така тя намалява глада, като по този начин спомага за загуба на тегло. Освен това, в нея има малко калории и въглехидрати, което я прави интересна опция за консумация при диети за отслабване.

3. Предотвратява диабета

Тъй като има добри количества фибри, тиквата съдейства за забавянето в процеса на усвояване на въглехидратите от храната, като насърчава баланса на кръвната захар. Така спомага за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет.

4. Укрепява имунната система

Още: Кралицата на зеленчуците: 6 интересни неща, които не знаехте за ТИКВАТА

Изобилието в тиквата на каротеноидите - веществата с антиокислителни свойства, укрепява имунната система. При това, те помагат в борбата с бактерии, вируси и гъбички, като по този начин предотвратяват появата на грип, алергии и настинки.

5. Помага в профилактиката на рак

Тъй като съдържа високо ниво на съединения с антиокислителни свойства, като бета-каротин и витамин А, тиквата участва в борбата с излишните свободни радикали в тялото. Така помага за предотвратяване на някои видове рак - на белите дробове, панкреаса, гърдата и простатата.

Освен това, каротеноидите, присъстващи в тиквата, също помагат срещу появата на рак на кожата.

Още: Ето как нашите баби приготвяха перфектната печена тиква

6. Борба със запека

Тиквата помага в борбата със запека, защото съдържа добри количества неразтворими фибри. Увеличавайки обема на изпражненията, те стимулират естествените движения на червата.

7. Предотвратява високото кръвно

Тиквата съдържа калий – той разширява артериите, улеснява кръвообръщението и по този начин предотвратява високото кръвно. При това, калият благоприятства елиминирането на излишния натрий чрез урината – така спомага за контрола върху кръвното.

За да получите всички предимства на тиквата, се препоръчва да поддържате здравословна и балансирана диета и да практикувате редовно физическа активност.

Внимание! Статията е информативна. Винаги се допитвайте до специалист-медик при здравни проблеми!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес