Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистете навсякъде: 9 хака с таблетки за съдомиялна машина

23 август 2024, 14:00 часа

Не се притеснявайте, ако сте купили твърде много таблетки за съдомиялна машина, отколкото ви трябват за миене на съдове. Тези съвременни чудеса са способни на много повече от това да почистят съдовете за хранене.

Още: Излъскайте пода в кухнята до блясък само с две прости съставки

Съществуват много марки таблетки за съдомиялна машина, но всички те имат едни и същи общи съставки и предназначение. Тези малки таблетки са проектирани да се поставят точно в отделението за дозатор за миещ препарат, което обикновено се намира от вътрешната страна на вратата на съдомиялната машина. В подходящия момент по време на цикъла малката вратичка на дозатора се отваря и таблетката се разтваря, като смесва почистващите препарати с водата.

Ясно е, че това е доста готино приложение само по себе си. Това модерно чудо на почистването обаче има и много други неизползвани възможности. Ето някои от тях, които, не е изненада за никого, са свързани с придаване на блясък на нещата.

    Почистване на тоалетната

Най-малко любимото задължение на всички е много по-лесно благодарение на таблетките за съдомиялна машина. Всичко, което трябва да направите, е да пуснете една от тях в тоалетната чиния, да я оставите да се разтвори, след което да вземете четка за тоалетна и да започнете да търкате. След като тя е чиста, просто пуснете водата и сте готови!

    Измийте пералнята

Малко уреди са подложени на по-голямо натоварване от пералната машина, която от време на време може да стане доста миризлива благодарение на натрупването на мухъл, плесен и бактерии. Лесно почистете и дезодорирайте този важен домакински инструмент, като пуснете две таблетки за съдомиялна машина (четири, ако имате наистина мръсна или прекалено голяма машина) в барабана. Пуснете цикъла на висока температура, след което се насладете на възхитително чиста машина без миризми.

    Освежете белите дрехи

Ако белите ви кърпи, чаршафи и дрехи изглеждат някак си мръсни, просто се обърнете към таблетките за съдомиялна машина и им вдъхнете нов живот. Всичко, което трябва да направите, е да добавите таблетка към прането в допълнение към обикновения перилен препарат. Белината, съдържаща се в таблетките за съдомиялна машина, ще премахне петната и като цяло ще изсветли белите дрехи до състояние „като нови“ за нула време.

    Премахване на петна от маркери и пастели

На всеки родител се е случвало да се обърне с гръб само за миг, а след това да се върне и да открие стена или част от подовата настилка, покрита с детски „рисунки“. За да се отървете от подобен експонат, поставете таблетка за миялна машина в кофа, пълна с топла вода. Оставете я да се разтвори, а след това намокрете хубаво гъба. Избършете стените и подовете, докато станат чисти.

    Почистете фурната

Вратите на фурните се покриват с всякакви запечени мръсотии и слуз, които напълно разрушават естетиката на цялата кухня. Върнете чистотата на вратите на фурната с малко помощ от таблетка за миялна машина! За тази цел е най-лесно да изберете таблетка на прах, а не опаковка с течен гел. Сложете си гумени ръкавици, след което напълнете бутилка с пулверизатор с обикновена вода (купа с вода също върши работа). Намокрете таблетката и повърхността, след което търкайте директно с таблетката по вратата на фурната. Направете всичко това, след което избършете повърхността със суха хартиена кърпа, последвана от мокра, за да отстраните химикалите. Преминете през упоритите места, ако е необходимо. Повторете процедурата върху всички части на фурната, включително решетките, дъното и страните!

    Съживяване на мебелите за терасата

Дори и да се държат под покрив, пластмасовите и металните мебели за терасата събират мръсотия, цветен прашец и други частици естествена мръсотия през дългите зимни месеци. Направете така, че мебелите на открито да изглеждат блестящи и като нови за пролетта и лятото, като ги почистите добре с таблетка за миялна машина. Това може да се направи по два начина. Или почистете мебелите директно с влажна таблетка, или разтворете таблетката в топла вода, след което потопете гъба, за да извлечете добрите вещества. Независимо от начина на миене, не забравяйте да носите ръкавици. Дървените и плетените мебели трябва да се почистват с подхранващ сапун на маслена основа.

    Отстраняване на нагар от загорели тенджери и тигани

Вечерята е излязла извън контрол? Не се самонаранявайте, като търкате и почиствате тези загорели тенджери и тигани. Вместо това напълнете засегнатите кухненски съдове с вода. Добавете таблетка за съдомиялна машина, след което оставете водата да заври. Варете на слаб огън в продължение на десет минути, след което отцедете и лесно избършете петната, ако е необходимо. Повторете, ако петното е много упорито.

    Премахване на миризмата от кофата за боклук в кухнята

Дори сравнително чистите кухненски кошчета за боклук се нуждаят от добър контрол от време на време. Най-лесният начин да направите това, който не изисква да навлизате дълбоко в това неприятно пространство, е да напълните внимателно контейнера с вряла вода. След това просто пуснете таблетка за съдомиялна машина и я оставете да се разтвори и да попие за около десет минути. След това внимателно изсипете съдържанието и го избършете, ако е необходимо.

    Премахване на петна от газ и масла

Невзрачните петна от масло и газ наистина влошават външния вид на алеята или гаража. За да поправите това, навлажнете таблетка за съдомиялна машина, докато стане приятно ронлива. Нанесете пастата върху засегнатия участък и я оставете да попие за няколко дни. След това изплакнете мазнината!

Още: 3 работещи начина да се отървете завинаги от мухъла във вашата пералня

Таблетките за съдомиялна машина очевидно са много по-силни, отколкото средният потребител осъзнава. Това е класически пример за това, че големите неща идват в малки опаковки!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес