Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се познават ядливите кестени?

08 ноември 2023, 15:00 часа

Плодовете на конския кестен са горчиви на вкус и не се използват за храна, но се използват за медицински цели, а понякога и за храна на добитъка.

Лесно е да се различи годен за консумация кестен от конски кестен - има толкова удължен връх и нос, сякаш са големи кафяви скилидки чесън. Ядките на конския кестен са гладки, кръгли, без издатини.

По какво се познават ядливите кестени?

Кестен (ядлив, благороден, истински).

Външно тези растения са коренно различни едно от друго както по формата на листата, така и по цъфтежа. Те не могат да бъдат объркани. Ядливите кестени не цъфтят като конските кестени и нямат сложни длановидни листа.

Какво се случва с холестерола, когато ядете кестени

Според техните хранителни свойства, готвачите класифицират плодовете на кестените като ядки, които се отличават с ниското си съдържание на калории, като същевременно запазват всички полезни свойства на ядките. При липсата на подчертан вкус и аромат ядливите кестени са близки до картофите, но за разлика от последните, те вървят еднакво добре със сол и захар.

Трябва да се каже, че дори онези от нас, които са успели да опитат истински печени кестени, не винаги са доволни от техния сладникав брашнен вкус и доста слаб орехов аромат. Явно, за да изпитате удоволствието от този деликатес, трябва да сте родени във Франция, където кестените се пекат, заливат се със захар и шоколадова глазура, от тях се прави супа, гарнитура към месо, пълнеж за пайове, сладък десерт кремове и пюрета. Същото правят с кестените в Италия и Испания, но според експерти там тези ястия имат по-малко изискан вкус.

Когато се сготвят, кестените трябва да са меки, с лесно белещи се кори и трябва да се консумират горещи, за да се насладите на вкуса им. За целта направете кръстосан разрез върху черупките на кестена, увийте ги по няколко във фолио, заровете ги в горящи въглища за 10 минути, обелете ги и ги яжте горещи.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес