Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петно от доматен сос: Тези съвети ще спасят всяка дреха

16 юли 2024, 05:10 часа

Експерт по тъканите дава съвети, как да премахнете доматения сос от дрехите - независимо от материята им. Продължавайте да четете за професионалните съвети.

Още: Как правилно да перете дънки в пералня, за да запазите външния им вид?

Как да изкараме доматения сос от дрехите

"Доматеният сос е пословично труден за премахване, защото съдържа комбинация от масла, киселини и естествени пигменти, наречени каротеноиди", обяснява експертът по текстил и тъкани Грейс Томпсън. "Маслата отблъскват водата, така че прането е по-малко ефективно. В същото време киселините всъщност променят багрилото на тъканта, което прави червените оттенъци на каротеноидите още по-изразени."

Все още се съмнявате в упоритите свойства на доматения сос да оцветява? Просто съхранявайте малко от него в пластмасов контейнер за съхранение на храна и след това се опитайте да премахнете оранжевия оттенък, който оставя след себе си. Няма нищо чудно, че той може да бъде едно от най-трудните за премахване петна по дрехите. Но това не е невъзможно, просто зависи от какво са направени дрехите ви.

Как да премахнем доматения сос от памучни дрехи

Тези материи са малко по-издръжливи и могат да издържат на повечето методи за почистване", казва Томпсън. "Това е моят метод: първо капнете достатъчно количество препарат за миене на съдове върху петното, за да го покрие, след което го оставете да престои около 10-15 минути. Това ще помогне за абсорбиране и отстраняване на петното. След това изплакнете със студена вода, нанесете паста от сода за хляб и вода и оставете да престои още 10-15 минути - това помага за неутрализиране на киселините. След като времето изтече, използвайте влажна кърпа, за да "изтъркате" внимателно пастата и да я изплакнете. Повтаряйте, докато петното престане да се вижда, след което изперете дрехата както обикновено."

Как да изчистите доматен сос от копринени дрехи

"Коприната е много деликатна, така че тук ще трябва да използвате нежна ръка", казва Томпсън. "Нанесете неразреден сапун за съдове или смес от бял оцет и вода в съотношение 50/50, като използвате чист парцал. Не забравяйте да потупвате и да избягвате търкането, което може да повреди коприната." Изплакнете със студена вода - която предотвратява разпространението на петното - и ако петното е изчезнало, можете да изперете според указанията на етикета на дрехата.

Как да изчистите доматен сос от найлонови или синтетични дрехи

"Изсипването на малко алкохол или водороден пероксид върху петното обикновено може да премахне петното веднага, но при тези материали е важно първо да се направи тест на петното", обяснява Томпсън. "Изберете малък участък, който не се вижда, и добавете алкохола или пероксида първо на това място и оставете за 10-15 минути, преди да продължите с петното." Защо да се прави тест на място? Тъй като е невъзможно да се предвиди как всяка смес от синтетични материали ще реагира на даден метод за почистване, това гарантира, че ще извадите петното, без да повредите тъканта.

Как да премахнем доматен сос от вълнени дрехи

Още: Как да премахнете петната от пот от бяла риза: 7 сигурни начина

"Този материал изисква внимателно отношение", казва Томпсън. "Бих се придържал към използването на мек препарат за миене на съдове и малко бял оцет - с този метод ще получите един-два ефекта от атаката както на маслата, така и на киселините, но по начин, който няма да навреди на вълната. Попивайте внимателно с чиста, влажна кърпа, докато петното изчезне." Ако пускате дрехата в пералнята след това, пропуснете настройката за гореща вода, за да предотвратите свиване.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес