Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От коя планина извира река Струма

05 септември 2024, 18:20 часа

Река Струма е една от емблематичните реки на България, която започва своето дълго пътешествие на родна земя, преди да се отправи към Гърция и да завърши своя устрем в Бяло море. С дължина от 415,2 километра, от които 290 километра преминават през България, Струма заема шесто място по дължина сред българските реки. Тази река има не само природна, но и историческа стойност за нашата страна. В следващите редове ще разгледаме откъде извира река Струма, както и други интересни факти, свързани с нея.

Откъде извира река Струма?

Изворът на река Струма се намира в планината Витоша, недалеч от Черни връх, на надморска височина от 2246 метра. Оттук реката поема своя път на югозапад, преминавайки през няколко области в България – Перник, Кюстендил и Благоевград. Тя се извива и криволичи, минавайки през множество села и градове, преди да пресече границата ни с Гърция и да продължи своя път към Бяло море.

В коя част на България се намира река Струма?

В своя маршрут в България, река Струма преминава през 48 населени места, като 43 от тях се намират в страната ни. Сред тези населени места има 34 села и 9 града, а най-много от тях са разположени в област Благоевград.

Дългият път на река Струма

Струма е важен воден ресурс за България и съседна Гърция. На българска територия тя тече през живописни долини и полета, като Марикостинското поле, и се събира с последния си български приток – Пиринска Бистрица – преди да премине в Северна Гърция. Там, реката продължава да се движи на юг, преминавайки през Струмската долина, преди да завърши своя път в Струмския залив на Бяло море.

река Струма

Водосборният басейн на река Струма обхваща площ от 17 300 квадратни километра, а общият брой на притоците ѝ достига впечатляващите 90. Най-дългият приток е река Струмешница с дължина от 114 километра, докато други 23 притока са с дължина над 20 километра.

Долината на Струма - рай за лозарството

Долината на Струма е известна като "царството на лозаря". Климатът в района, съчетаващ топли въздушни течения и високи температури, е изключително благоприятен за отглеждане на лозя. Бедните почви допълнително способстват за качеството на вината, които се произвеждат в този район. Емблематичен за долината е червеният сорт грозде "широка мелнишка лоза", който се отглежда там от древни времена и придава уникалност на местното вино.

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Легендата за река Струма

Река Струма е не само географско и екологично явление, но също така е обгърната в легенди и фолклор. Според една стара легенда, Струма някога не се е вливала в Бяло море, а е носила своите води към река Искър. Водите ѝ тогава били кристално чисти. В тези времена живеела красива девойка на име Струма, която, за да избегне залавянето си по време на турското иго, се хвърлила в реката. Тогава реката, в опит да я спаси, обърнала своето течение. Когато невестата била убита, водите на реката потъмнели от мъка и остават мътни и до днес, като памет за нейната трагедия.

Река Струма е не просто част от природното богатство на България, но и важен елемент от културната и историческата идентичност на региона. Тя носи със себе си история и легенди, които остават живи и до днес. От извора си във Витоша до Струмския залив, реката прекосява територии, обитавани от хора от различни епохи, и носи живот на всяка стъпка от своя дълъг път. Тя е символ на постоянство и промяна, напомняща ни за красотата и тайнството на природата, както и за неотменимата връзка между хората и техния дом.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес