Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освен мляко: Храни, които съдържат повече калций

12 юни 2024, 07:35 часа

Някои от тях определено си струва да включите в менюто си, защото са не само здравословни, но и вкусни!

Защо ви е нужен калций? Мнозина уверено ще кажат: за силни зъби и кости - и ще бъдат прави. Но не само за това. Калцият участва във формирането на скелетната мускулатура, в процесите на съсирване на кръвта, в производството на имунитет, регулира кръвното налягане, уплътнява стените на кръвоносните съдове и върши още много полезни неща.

Ако този микроелемент не е достатъчен, ноктите започват да се чупят, появява се повишена умора и слабост в мускулите, може да започне нервност, безсъние и дори да се развие екзема. най-лесният начин да компенсирате липсата на калций - да пиете витамини.

Още: Какви грешки се допускат при пиене на калций с витамин Д?

Но ако витаминните и минералните комплекси на таблетки не ви харесват, а не обичате мляко, все още има много начини да се попълни нивото на микроелемента в организма. Представяме ви 12 продукта, които съдържат повече калций от млякото.

1. Семена

Семена от мак, сусам, чиа, целина - всички те съдържат доста калций. Една супена лъжица макови семена например има 13% от дневната стойност на микроелемента. Същата порция сусам съдържа 9 процента от необходимия прием на калций. Освен това семената са богати на протеини и здравословни мазнини, както и на други минерали: мед, желязо и манган.

2. Сирене

Още: Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Организмът усвоява по-добре калция от млечните продукти, отколкото от растителните. Най-много калций се съдържа в твърдото сирене, например пармезан. 30 г такова сирене ще ви осигурят една трета от дневната доза калций. В меките сирена той е по-малко - около 5 % от нормата за 30 г. Средно твърдите сирена имат около 20 процента.

3. Кисело мляко

245 г кисело мляко ще ви осигурят 30 процента от дневната норма за калций. Освен това ще получите и добра доза пробиотици, протеини и витамини от група В. Но обезмасленото кисело мляко няма да ви помогне тук: процентът на съдържанието на мазнини трябва да е поне 4, за да може калцият да се усвои правилно.

4. Сардини и консервирана сьомга

Още: Кои витамини спомагат за добър сън

В една консерва сардини се съдържат 35 % от дневната ви доза калций, а в сьомгата - 20 %. Бонус: порция омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето, мозъка и кожата, както и протеини. Освен това тези видове риба са богати на селен - друг полезен микроелемент.

5. Боб и леща

Освен калций, бобовите растения съдържат още фолиева киселина, цинк, желязо, магнезий и калий. Те са чудесен доставчик на фибри, които подобряват храносмилането. Бобовите растения помагат и за понижаване на нивата на холестерола и служат за предотвратяване на диабет.

6. Бадеми

Още: Кога се пие калций - сутрин или вечер

Най-богатата на калций ядка. Здравословни мазнини, белтъчини, както и магнезий, манган и витамин Е, бадемите са истинска съкровищница на доброто. Освен това ядките са много калорични, не забравяйте това.

7. Суроватъчен протеин

Това са предимно протеини. Но тъй като е направен от суроватка, той е богат и на калций. Тя е и чудесен заместител на захарта. Протеинът обикновено се предлага с различни вкусове, аромати и подсладители.

8. Зеленолистни зеленчуци

Още: Каква диета се препоръчва при висок калций?

От бялото зеле до спанака - всички те са чудесни източници на калций. Но ги яжте в салати, залети с масло. Без мазнина усвояването на калция е слабо.

9. Ревен

Кисел, но много полезен. Калцият от ревена не се усвоява много добре, около една четвърт. Но в това растение има толкова много от него, че е достатъчен. Освен това е пълно с витамин К, фибри и полезни влакнини.

10. Амарант

Зърното амарант се смята за истинска суперхрана. Освен калций, в него има много фолиева киселина, манган, магнезий, фосфор и желязо. Листата на това растение съдържат още повече калций и витамини А и С в допълнение.

11. Тофу и покълнали соеви зърна

150 г тофу ще ви осигурят пълна дневна доза калций. В соевите кълнове калцият е по-малко, но също е в изобилие. Това е и отличен диетичен продукт, който ще ви помогне да отслабнете.

12. Смокини

Сушените смокини съдържат 5 процента от дневната стойност на калция във всеки 30 г. Освен това са богати на антиоксиданти и фибри. Но този плод е и много калоричен, така че е най-добре да се ограничите до едно парче на ден.

Продуктите, описани по-горе, са с наистина високо съдържание на калций. Затова за човек, който не обича мляко или то просто не се усвоява от организма, това е чудесна алтернатива! И е важно да не се пренебрегва консумацията на продукти, съдържащи калций, защото той се натрупва в организма само до 15-годишна възраст, а по-нататък набавянето му е дело на всеки от нас при правилно хранене. А всички знаем, че с възрастта калцият се изхвърля по-активно, лишавайки костите от здравина.

Източник: Wday

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес