Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитната домакиня винаги има под ръка тези 5 подправки за супа

04 март 2023, 17:39 часа

Как да подправите супа, за да я направите най-вкусна? Кои подправки се използват най-често при приготвянето на супи? Кога да добавям подправките към супата, за да подчертаят най-добре вкуса на ястието?
Натуралните, добре подбрани подправки ще направят супата ви изключително вкусна и ароматна!

Естествено подправени

Като потребители ние ставаме все по-осъзнати, анализираме състава на продуктите, които купуваме, и искаме да знаем "какво ядем". Това отношение се отнася и за подправките, които избираме.

Все по-често проверяваме информацията върху етикетите и търсим такива с чисти съставки. 
На първо място в подправките не трябва да откриваме вредни вещества или консерванти. Струва си да обърнем внимание на това и да избираме подправки с най-простия състав.

6 подправки, които ще ви помогнат да отслабнете за нула време

Научете с кои супи се съчетават най-добре тези 5 подправки:

Черен пипер

Черният пипер е подправка, която се използва в кухнята по целия свят. Не всеки знае, че той се произвежда от неузрели, изсушени плодове на пипер. 
След много природни обработки и окончателно изсушаване той достига до нас в познатата ни форма. Благодарение на употребата на зърната от черен пипер, любимите ни супи имат специфичен вкус. 
Обикновено използваме цели зърна черен пипер за супи, които добавяме в началото на готвенето. Зърната черен пипер ще се съчетаят добре с всяка рецепта за супа, независимо дали става въпрос за традиционен бульон, доматена супа или ориенталска тайландска супа.

Бахар

На външен вид е подобен на черния пипер, но е с много по-мек вкус. Характеризира се с пикантен аромат с нотки на канела, индийско орехче, карамфил и черен пипер.  Не забравяйте да добавите тази подправка в началото на готвенето към червен борш, зеленчукова супа, картофена супа, зелева супа или традиционен бульон.

Дафинов лист

Подобно на бахара, той се добавя в самото начало на готвенето на супата. Дафиновият лист има приятен вкус и интензивен пикантен аромат. Тази сушена билка освобождава аромата си по време на готвене, поради което заедно с бахара е в основата на подправките в нашата кухня. Съчетава се отлично с гъбена супа, гулаш, грахова супа или супа от киселец.

5 подправки, които според лекарите могат да подобрят здравето на сърцето

Копър

Всеки знае, че супата с копър има специален вкус! Ако нямате под ръка пресен копър, сушеният копър е идеален за целта. Ето защо той е подправка, която е незаменима във всяка кухня. Изключителният му аромат и характерният му пикантно-сладък вкус перфектно обогатяват традиционните супи. Не забравяйте да го добавите в края на готвенето на карфиол, зеленчукови супи или супи от краставици.

Майорана

Добре позната на всички, майораната е една от основните подправки в нашата кухня. Неговият приятен билков вкус и аромат се съчетава отлично с много съставки. Тя е незаменима добавка към гъсти супи като кисела супа, грахова супа, гулаш или лучена супа.

Това са само няколко предложения за натурални подправки, които са чудесни за приготвяне на любимите ви супи. Винаги си струва да имате в кухнята си и сушен чесън, риган, канела или куркума! Последната ще бъде чудесна като добавка към затоплящи ориенталски супи или тиквен крем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес