Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно е: 7 неща, които не бива да съхранявате в херметически затворени контейнери

26 юни 2024, 18:44 часа

Пластмасовите контейнери са един от най-разпространените начини за съхранение и опаковане на вещи. Те се използват у дома за съхранение на всякакви предмети - от дрехи до домакински химикали. Храната също често се пренася в пластмасови съдове.

Някои храни и домакински химикали обаче могат действително да се развалят в такива условия. В тази статия ще ви разкажем какво точно не трябва да се съхранява в пластмасови контейнери и защо.

Гореща храна

Херметичните контейнери не са предназначени за съхранение на гореща храна. Нискокачествената пластмаса може да отделя токсични химикали при контакт. За да избегнете попадането им в храната, е по-добре да използвате съдове, например от стъкло или керамика. Те ще запазят дори и най-топлото ястие топло и здравословно!

Като цяло в пластмасови съдове трябва да съхранявате само храна, която планирате да консумирате скоро. Не е добра идея да поставяте храна в тях за дълго време. Всичко това, защото PVC и поликарбонатът, от които са направени контейнерите, в крайна сметка ще започнат да отделят токсични вещества в храната. Дори ако ястието вече не е горещо.

Кои вещи правят дома разхвърлян и как да ги съхраняваме правилно

Киселинни продукти

Пластмасата може да реагира с кисели храни, като домати, портокали или лимони. Взаимодействието води до характерен неприятен вкус и мирис, както и до отделяне на вредни химикали. Ако искате да запазите киселинните храни свежи и безопасни, се препоръчват съдове от стъкло или неръждаема стомана.

Пикантни и ферментирали храни

Пикантните сосове, кимчи или киселото зеле имат висока концентрация на сол, подправки и киселина. Тези храни могат да разрушат пластмасата и да предизвикат необратими химични реакции. Препоръчваме да използвате универсални стъклени или керамични съдове за съхранение на пикантни и ферментирали вещества.

Химикали

Детергенти, разтворители или киселини не трябва да се съхраняват в херметически затворени съдове. Много от тях могат да влязат в реакция с пластмасата. Това ще доведе до нейното деформиране, разтваряне или дори образуване на взривоопасни смеси. За безопасно съхранение на химикали трябва да се използват специални съдове, изработени от стабилни материали като стъкло или полипропилен.

7 начина за правилно съхранение на храната

Хартия и приспособления

Хартиените продукти не трябва да се съхраняват в пластмасови контейнери. Този контейнер е подложен на температурни колебания - на въздействието на светлината, топлината, появата на влажност. Това може да доведе до загуба на формата, цвета и съдържанието на хартиените продукти. Съществува вероятност хартията просто да се покрие с плесен.

Между другото, температурните колебания също са вредни за батериите или притурките. В резултат на това може да се появи корозия или устройството просто да спре да функционира. Ето защо такива неща също не трябва да се поставят в пластмасови контейнери - поне за дълго време.

Лекарства

С тях шега не бива. Всяко лекарство има свои собствени условия за съхранение - ниво на влажност, температурен режим. Ако те бъдат нарушени, лекарството просто ще се развали, а това може да бъде вредно за вашето здраве. Затова таблетките и сиропите е добре да се съхраняват в оригиналната опаковка на тъмно и хладно място, освен ако в инструкциите не е посочено друго.

Храна и обувки за домашни любимци

Предметите, които могат да излъчват миризма (това включва храна за домашни любимци и обувки), е най-добре да се съхраняват в дишащи контейнери. Ако ги поставите в пластмасов контейнер, той ще абсорбира миризмите им и след това ще започне да "трови" пространството с тях

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес