Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да сгрешите: 3 признака за наистина узряла и сладка кайсия

24 юни 2024, 09:44 часа
Реклама

Кайсиите имат много полезни свойства, но всичко е добро в умерени количества. Разберете колко плодове можете да ядете на ден, без да навредите на здравето си.

Вече можете да намерите плодове в магазините през цялата година, само да имате пари. Най-здравословните и вкусни плодове обаче са тези, които се продават през сезона.

Лятото е времето, когато кайсиите узряват естествено. Така че е време да им обърнете внимание. Ето какви са ползите от кайсиите, как да ги избираме и ядем правилно.

Ядката от кайсия е много полезна за хора с тези проблеми

Състав на кайсиите:

На 100 g продукт има:

·       протеини - 0,91 g;

·       мазнини - 0,11 g;

·       въглехидрати - 9,12 g;

·       калории - 44 kcal.

Кайсиите са много добри при горещо време, тъй като 85% от плодовата каша се състои от вода. Кайсиите съдържат и много полезни витамини и минерали. Например:

·       B1 - тиамин;

·       B2 - рибофлавин;

·       B5 - пантотенова киселина;

·       B6 - пиридоксин;

·       B8 - инозитол;

·       B9 - фолиева киселина;

·       B17 - амигдалин;

·       бета каротин;

·       магнезий;

·       цинк;

·       желязо;

·       флуор;

·       йод.

Резитба на кайсията през пролетта - ето какво трябва да знае всеки градинар

Какви са ползите от кайсиите?

На първо място кайсиите са идеални за отслабване. Те съдържат малко калории, но много здравословни фибри. Благодарение на това, плодовете ще помогнат за подобряване на храносмилането и укрепване на кръвоносните съдове. Освен това, кайсиите ще ви помогнат да станете по-устойчиви на стрес и издръжливост и ще подобрят настроението ви.

Благодарение на състава си, плодът ще помогне за укрепване на имунната система, ще се предпази от желязодефицитна анемия и дори ще намали риска от развитие на рак.

Кой не трябва да яде кайсии?

Въпреки всички предимства на кайсиите, те също имат своите противопоказания. По-внимателно с плодовете трябва да бъдат диабетиците, алергиците, хората със стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Ако се съмнявате, по-добре е да се консултирате с терапевт, преди да се облегнете на плодовете.

Как да не превърнем здравия плод в отрова?

Основното правило на здравословното и балансирано меню е всичко да е добро в умерени количества. Можете спокойно да изяждате 300 грама кайсии на ден, без да навредите на здравето си .

Лекарите не препоръчват да ядете плодове след тежки храни. Освен това, имайте предвид: суровите нуклеоли съдържат веществото амигдалин, което се разпада на циановодородна киселина в червата на човека. Това вещество е сериозна отрова, която може да причини отравяне. Така че не можете да ядете костилките.

Избор на най-доброто

За да могат кайсиите да донесат максимална полза, те трябва да бъдат избрани правилно. Добрите, зрели плодове трябва да имат равномерен цвят без точки или петна. Плодът трябва да мирише сладко, кожата му трябва да е суха и еластична на допир. Пукнатини и вдлъбнатини са знак, че нещо не е наред с плода.

Ето още няколко причини да не купувате:

·       Кайсиите са твърде твърди или прекалено меки на допир;

·       плодовете миришат на нещо неприятно - влага или плесен;

·       кожата на плода е покрита с бръчки;

·       цветът на плода изглежда неестествено ярък;

·       По плодовете има зелени петна.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес