Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не си и помисляйте да консумирате ТОЗИ тип хляб, защото е опасен

26 август 2021, 23:00 часа

Хлябът е един от основните продукти, които присъстват на трапезата в дома на българското семейство. Често ще чуете как някой не е успял да се нахрани достатъчно поради липсата на хляб. И това вероятно е така, тъй като не е тайна за никого, че той засища глада, както никой друг. Навярно всички сме запознати с вредите от тестените изделия и по-специално от бялото брашно. Въпреки че този тип брашно е най-евтин, това не го прави най-полезен. Чували сме за проблеми като затлъстяване, глутенова непоносимост и т.н. В тази статия обаче ще разгледаме опасностите не от бялото брашно, а от хляба, заразен с мухъл.

Ако страдате от това, НИКОГА не посягайте към хляба

Когато срокът на годност при хлебните изделия изтече, върху тях обикновено се образува мухъл (плесен). Ще го разпознаете като синьо-зелена мека повърхност. Плесента е от семейството на гъбите и се развива също толкова бързо, колкото тях.

Понякога си мислим, че е добра идея просто да отстраним засегнатите участъци и да изядем останалата част, която на пръв поглед не изглежда заразена. Това обаче не е така. Заразата е по целия хляб, макар и видима само на някои места. Обяснява се с това, че продуктите, съдържащи влага са като магнит за мухъла. Той прониква във всяка частица (дори да не го забелязваме с просто око), тъй като водата не се съдържа само в средата или пък само в коричката на резена. Поглъщането на плесенясал хляб в никакъв случай не е добра идея. Първо, че вкусът се променя и второ, че това може да доведе до куп неприятни последици, като започнем от различни видове алергии и завършим до проблеми с дихателната система. Употребата на консерванти в храните се обяснява с това, че те предотвратяват именно появата на мухъл. Всички храни, които съдържат влага, са изложени на опасност от заразата.

Обикновено човешкият организъм е достатъчно здрав от гледна точка на имунна система, за да се справи с неприятностите, ако погълнем плесенясала храна. Това обаче не важи за всеки един човек. При наличието на слаба имунна система може да се стигне до сериозни усложнения като например: суха и люспеща се кожа, изпотяване, болка в корема, диария, слабост, умора, гадене, загуба на апетит, световъртеж, замаяност, странене вкус в устата и др. Всички от посочените усложнения варират от леки до тежки в зависимост от индивидуалните различия на всеки организъм.

Ако забележите някои от посочените симптоми, е желателно да се свържете със специалист. За да определят дали имате алергия към мухъл, най – вероятно ще ви подложат на редица кожни или кръвни тестове. Не предприемайте самолечение вкъщи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес