Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не позволявайте да ви режат кожичките по време на маникюр

19 август 2024, 09:09 часа

За мнозина изрязването на кожичкитена ноктите на ръцете и краката по време на посещение при маникюрист е рутинна процедура. Много хора го правят сами или поръчват такава грижа в салон. Лекарите обаче предупреждават, че изрязването на кутикулата не е безопасно действие: за да изглеждат ноктите ви добре поддържани, е по-добре е да използвате друг метод.

Кутикулата е тънък слой от кожни клетки, разположен в основата на ноктите на ръцете и краката. Изпълнява защитна функция - служи като бариера, която предотвратява навлизането на бактерии, гъбички и други вредни микроорганизми в матрицата на ноктите, където започва растежа на нов нокът.

Грижата за кожичките е преди всичко нейното овлажняване. Отворените пукнатини в сухите кожички могат да осигурят входни точки за бактерии и гъбички, водещи до възпаление и инфекция. А това от своя страна ще попречи на растежа на здрави нокти. За да овлажните кутикулата, трябва да използвате специално масло или крем.

Лош маникюр: 10 грешки, които ще направят ръцете ви грозни

Подрязването на кутикулата не се препоръчва, тъй като това води до нарушаване на нейните защитни функции. Вместо това експертите препоръчват да направите следното:

Първо намокрете ръцете си в топла сапунена вода, за да омекотите кожата си. След това леко отдръпнете кожичките с дървена или гумена пръчка за кожички, но е важно да не използвате прекалено много сила, съветват експерти. Процедурата трябва да завърши с нанасяне на масло или крем.

За да предотвратите увреждане на вашите кожички, се препоръчва да ги поддържате овлажнени и да избягвате агресивни химикали. Също така е важно да се въздържате от хапане или чоплене на кожичките и ноктите. Ако кутикулата е заразена, тя ще се зачерви, ще започне да боли и ще се подуе - в този случай е важно да се консултирате с лекар и да започнете лечение.

Добрите меникюристи се справят добре с безопасното подрязване на кутикулата, но все пак не се предоверявайте. Нараняването става много бързо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес