Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете невероятната легенда за Лазаровден

06 април 2023, 19:41 часа

Свети Лазар бил брат на Марта и Мария и живеел със сестрите си недалеч от Йерусалим, в село Витания. Христос често посещавал къщата им и наричал Лазар свой приятел. Веднъж Лазар се разболял и когато вестта за това стигнала до Христос, той казал: „Това е болест не за смърт, а за слава Божия, да се прослави Божият Син чрез нея“.

Лазар умира четири дни преди Исус да дойде във Витания. Като чува за смъртта на Лазар, „Исус заплакал“, се казва в Евангелието (Йоан 11:35). Но Христос заповядал да отнесат камъка от пещерата, в която е бил погребан праведникът, и му извикал: “Лазаре! Излез." Покойникът възкръснал и напуснал гробната пещера.

Лазаровден 2023: Кога празнуваме?

Новината за чудото бързо се разнесла из Юдея. И когато на следващия ден Христос влязал в Йерусалим на младо жребче, много хора го поздравяват като цар. Те постилали дрехите си и палмовите си клонки по пътя му. А след възкресението си свети Лазар живял още 30 години – бил епископ в Кипър и проповядвал християнството.

Народни поличби на Лазаровден

Ако на този ден змии, гущери и други студенокръвни масово напуснат дупките и гнездата си, настъпила е истинска пролет, можете да сеете жито и да излизате в градината. Някои смятат, че именно на Лазарова събота трябва да се засее грахът, за да даде плод. Ако в този ден прочетете „Отче наш“, като държите върбова клонка в лявата си ръка, а с дясната се прекръстите и помолите Бог за финансово благополучие, тогава в семейството ще се появят пари и финансовото състояние ще се подобри.

Лазаровден е!

По това време все още продължава Великият пост през 2023 г. Но в Лазарова събота можете да ядете рибен хайвер, разрешено е също растително масло и вино. Традиционни ястия на трапезата на този ден са палачинки от елда и каша. Също така се приготвят различни ястия от бобови растения и други зърнени храни. Също така на този ден домакините приготвят рибни ястия предварително - но можете да ги ядете само на следващия ден, на Цветница.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес